In magazine ‘Ontmoet’ aandacht voor eenzaamheid

0

Vanaf 3 oktober ontvangen alle Haarlemmers het eenmalige magazine ‘Ontmoet’, dat aandacht vraagt voor eenzaamheid. Wethouder Jur Botter: “Door Haarlemmers concreet te informeren over projecten, het bieden van een informatief magazine en stof voor discussie, slaan we met het magazine ‘Ontmoet’ drie vliegen in een klap.” De gemeente hoopt op deze manier eenzaamheid bespreekbaar te maken en ontmoetingen tussen Haarlemmers te stimuleren.

‘Ontmoet’ bevat veel persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en een handige informatiegids met relevante adressen. Het magazine is gemaakt door de redactie van Straatjournaal in samenwerking met de partners van het Jaar van de Ontmoeting.

Wethouder Jur Botter: “Eenzaamheid is een maatschappelijk vraagstuk, het komt onder alle leeftijden voor en kan leiden tot ernstige klachten. Bewustwording is een eerste stap in het tegengaan van eenzaamheid. Met het magazine willen we de lezer handvatten bieden bij het herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid in de eigen omgeving. Ook in Haarlem ervaren veel mensen eenzaamheid. Het is dan ook van groot belang dat Haarlemmers zich kunnen informeren over het onderwerp.

Uit onderzoek van de GGD, adviesbureau Movisie en de gemeente blijkt dat eenzaamheid in Haarlem meer aandacht nodig heeft. Maar liefst 40% van de Haarlemmers voelt zich wel eens eenzaam, 8% is dat ernstig of langdurig. Toch is bestrijding in de praktijk vaak lastig. Er rust een taboe op het thema en veel mensen hebben moeite eenzaamheid te herkennen.

Meer informatie
De Haarlemse gemeenteraad heeft 2017 uitgeroepen tot het Jaar van de Ontmoeting. In dit jaar organiseren de gemeente en diverse organisaties veel activiteiten om Haarlemmers meer met elkaar in contact te brengen. Lees meer over eenzaamheid en het Jaar van de Ontmoeting op www.haarlemontmoet.nl. Hier staan ook leuke activiteiten waarbij Haarlemmers elkaar leren kennen.