Nieuwe duurzame woonwijk De Damiate als entree van Boerhaavewijk

0

BEMOG wint prijsvraag in Haarlem en gaat circa 130 duurzame woningen realiseren in de Boerhaavewijk

Bij de entree van de Boerhaavewijk, de Poort van Boerhaave, op de hoek van de Amerikaweg en de Floris van Adrichemlaan komen 130 nieuwe aardgasloze woningen, een kleine horecagelegenheid en een ondergrondse parkeergarage(s). Er komen zowel appartementen als grondgebonden koop- en huurwoningen, zowel in de middeldure als dure sector. 16 woningen zijn specifiek bedoeld voor zelfbouw / CPO. Ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht met veel groen tussen de woningen, verschillende duurzaamheidsmaatregelen en een nieuwe waterverbinding naar de Amerikavaart aan de zuidzijde/Floris van Adrichemlaan. Deze functies samen moeten zorgen voor een aantrekkelijke en vernieuwde entree van de wijk.

Ontwikkelaar Bemog Projektontwikkeling B.V. heeft op 11 december jl. de opdracht van de gemeente voorlopig gegund gekregen om het plan ‘De Damiate’ te realiseren, na een uitgebreide aanbestedingsprocedure met voorselectie. Deze ontwikkeling is een eerste stap in de te realiseren kwaliteitsverbetering van de Boerhaavewijk. Naast het plan Damiate zijn er ook nieuwbouwplannen in voorbereiding van Stichting Sint Jacob op de plek van de voormalige Boerhaavekliniek, een nieuw te realiseren park tussen de locaties Sint Jacob en Damiate, de verdere herinrichting van de Floris van Adrichemlaan en de renovatieplannen van de corporaties.

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar BEMOG heeft met onder andere Rijnboutt Architectuur & Stedenbouw en duurzaamheidsadviseur DWA, het winnende plan vormgegeven. Op de website www.dedamiate.nl is meer informatie beschikbaar. Ook kunnen geïnteresseerden zich registreren.

Volgens Wethouder Jeroen van Spijk is deze gebiedsontwikkeling is enorm goed nieuws voor Boerhaavewijk. Met dit woningbouwplan komen er meer verschillende en nieuwe woningtypen in de wijk. Verder is hij blij met de komst van 16 zelfbouwwoningen, waardoor geïnteresseerden voor CPO-woningen ook in Haarlem kunnen worden bediend. Verder is Wethouder van Spijk zeer content met de duurzaamheidsambities in het plan, voor zowel de binnen- als de buitenruimte. Het gasloos bouwen is daar echt maar één aspect van.

De duurzame nieuwe buurt is groen, kindvriendelijk, biedt ruimte voor ontmoeting, is toekomstbestendig, veilig en een aanvulling voor de wijk.

Uniek aan dit project is de mate van duurzaamheid in het plan. De woningen zullen niet alleen gebruik maken van een warmtepomp en zonnepanelen om zo energieneutraal mogelijk te kunnen zijn, maar worden gebouwd zonder gasaansluiting. Materialen die worden toegepast verouderen mooi en zijn toekomstbestendig.

De definitieve gunning vindt plaats op 9 januari 2018. De gemeente Haarlem en ontwikkelaar BEMOG tekenen daarna een realisatie- en koopovereenkomst. Vervolgens vindt uitwerking van het plan plaats en indiening van de benodigde omgevingsvergunningen. De verwachte start bouw is in 2019.

Over Bemog
BEMOG Projektontwikkeling is een onafhankelijke projectontwikkelaar met 25 gedreven medewerkers een compacte organisatie. Met het BEMOG-huis in Zwolle en een regiokantoor in Den Haag ontwikkelen wij ruim 400 woningen per jaar in heel Nederland.

BEMOG ontwikkelt sinds 1970 gebieden en projecten met daadkracht en hebben inmiddels 30.000 woningen ontwikkeld en gerealiseerd. BEMOG is financieel onafhankelijk.