Spaarne Gasthuis twee keer genomineerd voor Planetree Project Award

0

Twee projecten van het Spaarne Gasthuis zijn genomineerd voor een Planetree award: Publieksevent ‘Het gala van de vrouwenkwaaltjes’ en ‘hartrevalidatie in de wijk’.

Het gala van de vrouwenkwaaltjes
Hevige menstruaties, ongewild urineverlies en minder zin in seks. Het zijn geen onderwerpen waar je makkelijk over praat. Jammer, want rond hun 40e krijgen heel veel vrouwen hier mee te maken en vaak is er echt wel wat aan te doen. Maar de drempel naar de huisarts/gynaecoloog is hoog. Veel vrouwen denken ‘dat het erbij hoort’. Hoog tijd om daar wat aan te doen.

Het Spaarne Gasthuis organiseerde op 22 november 2017 een geheel verzorgde avond in de Philharmonie in Haarlem om vrouwenkwaaltjes uit de taboesfeer te halen. Geleid door Sofie van den Enk, met cabaretière Kristel Zweers, gynaecologen en seksuoloog aan het woord, ludieke acts, ruimte voor vragen en een meet&greet met de artsen. De avond was binnen een week uitverkocht en maar liefst 500 vrouwen kwamen gehuld in galajurken naar deze ‘ladies only’ avond.

Hartrevalidatie in de wijk
Waarom alleen als je samen meer en beter bereikt? Daarom zette het Spaarne Gasthuis met een aantal fysiotherapeuten een uniek hartrevalidatienetwerk op in de regio. Door deze samenwerking kunnen patiënten snel en dichtbij huis revalideren. Zo herstellen ze sneller en krijgen ze het vertrouwen in hun lichaam weer terug.

Een van de initiatiefnemers van het netwerk is cardioloog Jon Funke Küpper. “Mensen zijn vaak onzeker na een behandeling aan het hart”, vertelt hij. “Ze hebben veel vragen zoals: wat kan ik nog, belast ik mijn hart niet te veel, wat is veilig? Een goed revalidatieprogramma kan ze daarbij helpen. Behalve de cardioloog en fysiotherapeut zijn er ook diëtisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en waar nodig psychologen of maatschappelijk werkers bij betrokken. Voor elke patiënt een programma op maat. Uit onderzoek weten we dat mensen die zo’n revalidatieprogramma volgen sneller en beter herstellen van hun ingreep. Heel erg belangrijk dus.

Stem ook!
Eén keer per jaar reikt Planetree de Planetree Awards uit voor de meest bijzondere en innovatieve projecten op het gebied van mensgerichte zorg. Deze awards zijn bedoeld als stimulans en erkenning voor zorgverleners om (vernieuwende) patiëntgerichte initiatieven in praktijk te brengen. Op 22 maart worden de winnaars bekend gemaakt. Iedereen kan tot 22 februari a.s. een stem uitbrengen op deze projecten via de website van Planetree.

- Advertentie -