Wonen in Haarlem, alleen nog voor de rijken?

0

Debat over het volkshuisvestingbeleid in Haarlem

Op woensdagavond 7 februari vanaf 20.00 uur zal, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, in de Pletterij een debat worden gevoerd waarin we een poging doen een antwoord te geven op de vraag of wonen in Haarlem alleen nog voor de rijken is weggelegd. Dit onderwerp zal tijdens de komende verkiezingen een grote rol spelen.

De woningvoorraad in Haarlem is de afgelopen 25 jaar drastisch veranderd. Het aandeel sociale huurwoningen is sterk afgenomen ten voordele van de koopsector. Daarnaast heeft de economische crisis van 2008 er hard ingehakt. Waar de bouw van nieuwe woningen stagneerde werd het aandeel sociale huurwoningen verder afgebouwd, met als resultaat een verdubbeling van de wachttijd en een sterke stijging van de prijs voor een koopwoning. Wie nu in Haarlem wil wonen moet heel veel geduld hebben, of beschikken over een ruime beurs waarbij de sociale huursector zich steeds sterkere concentreert in Schalkwijk en Haarlem Noord en de koopwoningen in Haarlem Centrum en Zuidwest slechts betaalbaar zijn voor de happy few.

Voor de pauze geeft Henk Sloos inzicht in de ontwikkeling van de sociale huursector en geven hypotheekadviseur René Lünnemann en makelaar Tom Heijmeijer een kijkje in de dagelijkse praktijk van de koopwoningmarkt in Haarlem. Vervolgens geeft de pas aangetreden PvdA-wethouder Floor Roduner inzicht in de woonvisie van de huidige coalitie. Alle informatie zal van deskundig commentaar worden voorzien door Prof. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems van de TU Delft.

Na de pauze zullen de aanwezige politieke partijen aan de tand worden gevoeld over hun plannen voor de Haarlemse woningmarkt. Het debat staat onder leiding van Jan van Eeden.

Info
Kaarten zijn te reserveren via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt € 3,-, voor houders van de HaarlemPas en jongeren tot 25 jaar € 1,50. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.