Beverwijk had met 43% laagste opkomst van Noord-Holland tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen

0

In de wijk Nieuw-Vennep in Haarlemmermeer stemde slechts 4%

In Haarlem stemde 53% van de kiesgerechtigden en in Amsterdam 50% tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. In heel Noord-Holland lag het gemiddelde op een kleine 53%. Het landelijk gemiddelde ligt op 54%. Dit blijkt uit cijfers van Open State Foundation, een stichting die zich inzet voor open data. Dit onderzoek vormt onderdeel van Elke Stem Telt. Een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de opkomst te bevorderen.

Bloemendaal trok met 68% de meeste stemmers van de provincie Noord-Holland. De hoge opkomst kan het gevolg zijn van het hoge aantal mensen met een hoog inkomen. 42% van de inwoners behoort tot de landelijke 20% met het hoogste inkomen. In Beverwijk ligt dit op 17%. Opvallend is dat in vergelijking met andere provincies in Noord-Holland veel minder vaak op lokale partijen wordt gestemd. In Bloemendaal stemt 15% op lokale partijen terwijl dit in andere gemeentes buiten Noord-Holland vaak wel naar de 30% gaat.

Peer pressure op Facebook moet tot hogere opkomst leiden
Enkele dagen voor de verkiezingen zien Facebookgebruikers een oproep op hun News Feed om hun stempas goed te bewaren. De oproep verwijst door naar www.elkestemtelt.nl, waar kiezers informatie vinden over hoe een nieuwe pas aangevraagd kan worden als deze kwijt of nog niet ontvangen is. Op 21 maart plaatst Facebook vervolgens een stemtool online. Het is een oproep bovenaan in de News Feed van Nederlanders die 18 jaar en ouder zijn om te gaan stemmen met een knop naar een kaart waarop men het dichtstbijzijnde stemlokaal kan vinden. Een andere knop biedt gebruikers de mogelijkheid om aan te geven of men al gestemd heeft. Op het moment dat men aangeeft gestemd te hebben, krijgen vrienden dat in hun timeline te zien. Zo hopen we de opkomst te bevorderen.

Zoek het stemlokaal in de buurt
Open State Foundation heeft alle adressen van stemlokalen in Nederland verzameld en dit vervolgens met hulp van Google in een interactieve kaart geplaatst. Via de online stemtool, of op https://waarismijnstemlokaal.nl vinden stemgerechtigden hun dichtstbijzijnde stemlokaal.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)