De Beatle-esque Yorick van Norden met band op het hoofdpodium, kinderen met zelf geknutselde armbandjes op het grasveld, versierde stroopwafels en mobiele wijnen van Proefgoed aan de marktkramen – dat zijn allemaal ingrediënten van Zomer in de Zaanen, het leukste, overzichtelijkste en gezelligste festival op buurtformaat in Haarlem.

Dit jaar is Zomer in de Zaanen geprogrammeerd op zaterdag 30 juni. Het startschot klinkt om 14.00 uur en om 23.00 uur stopt de muziek. Thema is dit jaar ‘Back to the future’.

Tijdens Zomer in de Zaanen kunnen alle grote en kleine buurtbewoners van Haarlem-Noord komen genieten van muziek, doe-activiteiten en culinaire hoogstandjes. En dat alles onder de noemer ‘Voor de buurt, door de buurt’. Onder die vlag willen de organisatoren laten zien dat het een unicum is om een festival als dit in de buurt te hebben en dat het prachtig is om een uniek buurtfestival voor de elfde keer te organiseren. Zomer in de Zaanen is bedacht door buurtbewoners, zij doen de organisatie en ondernemers in de buurt dragen bij aan de bekostiging. Zomer in de Zaanen is de participatiemaatschappij in optima forma.

Driedeling
Net als in voorgaande jaren kent het festival een duidelijke driedeling. Deel één is de muziek. Die bestaat dit jaar uit Jazz, Salsa, Rock, Blues, Soul en zelfs Afrikaanse muziek uit Haarlem-Noord door de formatie Dinanga. Op het hoofdpodium spelen beginnende grootheden als wijkorkest De Jonge Muggen en het Paternalistisch Ensemble. Maar ook is er aanstormend talent als de Arctic Monkeys-look-a-likes van POM en de dansbeats van Groovy Crew. Bovendien zijn er gevestigde namen als de tropentonenproducenten van La Sonora en Sixties-wonder-retro-boy Yorick van Norden, die een try-out van zijn komende najaarstournee komt geven. Naast het hoofdpodium is er een tweede podium. Daarop staan de jonge talenten van muziekschool Hart.

Deel twee is ingeruimd voor workshops, kinderactiviteiten en sport & spel. In dit programma-onderdeel kun je bijvoorbeeld bootjes timmeren en daarna laten varen met Modderlab. Of je kunt luisteren naar de verhalenverteller in haar caravan. Is dat nog niet genoeg, dan kun je slijmerige slime maken met Artwise of je laten knippen en scheren door een echte barbier. En als je dan nog energie over hebt, kun je kijken naar de kunsten van leerlingen die de opleiding straattheater volgen bij jeugdtheaterschool Mamagaai.

HY-wijn
Derde onderdeel van Zomer in de Zaanen is de ‘smaakmaker’. Het festival biedt meer dan alleen een zak patat of een beker lauwe pils. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld versierde stroopwafels van Caravana de Carmen, speciale wraps van Tasty Kitchen, pizza’s van Eco-pizza en mobiele wijnen. Die worden geserveerd in een authentieke Franse Citroën HY.

Al het werk dat aan Zomer in de Zaanen wordt besteed, komt geheel en al tot stand dankzij de inzet van buurtbewoners. Er is geen commercie mee gemoeid. Zomer in de Zaanen wordt van A tot Z door vrijwilligers bedacht en uitgevoerd, daardoor heeft de organisatie het hele festival zelf in de hand. Zomer in de Zaanen wil niet groter worden dan het nu is, want anders wordt het onbeheersbaar. De afgelopen jaren heeft Zomer in de Zaanen steeds op zo’n 2.500 bezoekers gezeten. De organisatie wil graag dat dat zo blijft.

Lokale ondernemers
Zomer in de Zaanen zou Zomer in de Zaanen niet zijn als het lokale bedrijfsleven niet een grote rol in het geheel zou spelen. Bedrijven uit de buurt leveren een financiële bijdrage aan het festival of ze sponsoren in natura. Veel ondernemers doen allebei. De organisatie besteedt voor aanvang van het festival veel aandacht aan de betrokkenheid van het bedrijfsleven. Belangrijk element op de festivaldag is om alle sponsors zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Bij deze elfde editie is de lijst met sponsors langer dan ooit – alle sponsors, hartelijk dank!

Haarlemmers die niet kunnen wachten tot het 30 juni is, kunnen alvast een kijkje nemen op de website zomerindezaanen.nl of op Facebook, facebook.com/posthuiszaanenpark.