Muzikanten gezocht voor spectaculaire opening van de Haarlemse Cultuurnacht

5

Op zaterdag 8 september wordt de allereerste Haarlemse Cultuurnacht georganiseerd. Een avond met als thema “een ander perspectief” waarbij musea en culturele instellingen hun deuren openen voor een speciaal programma.

De opening van de cultuurnacht belooft een groot muzikaal spektakel op en rond de Grote Markt te worden. Men is reeds begonnen met het werven van muzikanten om een speciale 45 minuten durende compositie van de hand van Merlijn Twaalfhoven ten gehore te brengen. De muzikanten, blazers en slagwerkers zullen worden opgesteld in en op de gebouwen rond de Grote Markt, zodat de luisteraars omringd zullen worden met muziek.

Componist
Merlijn Twaalfhoven is geen onbekende met het componeren van dit soort stukken. Al eerder wist hij een grote groep muzikanten bijeen te brengen om een werk van hem uit te voeren. “Het unieke aan de compositie”, aldus Twaalfhoven, “is dat we geen dirigent nodig gaan hebben. De groepen muzikanten hebben in hun partijen staan wanneer ze in moeten zetten aan de hand van een aantal, gelijk gezette klokken. De compositie kent dan ook een tempo van 60bpm of een afgeleide daarvan”.

De componist is bekend van opvallende projecten. Zo bracht hij 1000 stemmen van zeer verschillende zangtradities samen in Carré, opende met 400 blazers het Lowlands Festival en de Amsterdamse Uitmarkt. Hij componeerde een stuk voor 274 fagotten voor het Holland Festival in het Concertgebouw. Ook schreef hij enkele actuele mini-opera’s voor De Wereld Draait Door en componeerde hij samen met Syrische musici een korte opera op basis van postkaarten uit oorlogsstad Aleppo.

Hij werkt ook vaak op plekken waar grote maatschappelijke verschillen tot spanningen of conflicten leiden. Zo bracht hij in het verdeelde Cyprus 400 Turkse en Griekse musici samen in een concert vanaf daken aan weerszijden van de bufferzone, organiseerde hij een festival in een Slowaaks zigeunerghetto en componeerde een muziekstuk dat over de afscheidingsmuur klonk in de Palestijnse Bezette Gebieden.

Merlijn Twaalfhoven zet zich in dat musici de meest betekenisvolle verhalen een rol laten spelen in concerten. Hij gaat met verbeeldingskracht, schoonheid en creativiteit wereldproblemen te lijf. JCI Kennemerland is er trots op dat hij onze uitnodiging om een bijzondere opening van de Haarlemse Cultuurnacht te realiseren heeft aangenomen.

Muzikanten gezocht
Muzikaal? Altijd al een keer willen spelen in een compositie van formaat? Kun jij bladmuziek lezen? En heb je tijd om te repeteren vanaf 25 juni? Dan kan jij nog een felbegeerde plek in deze bijzondere productie op zaterdag 8 september bemachtigen! Muzikanten, ongeacht het niveau, kunnen zich aanmelden via www.merlijntwaalfhoven.com/haarlemse-cultuurnacht/.

Wil je meer informatie over de Haarlemse cultuurnacht? Zie: www.haarlemsecultuurnacht.nl.

Advertentie

5 REACTIES

Comments are closed.