Mode van morgen: 3D-knitwear

Documentaire en lezing over duurzame mode

0

Kan mode duurzamer? Jazeker! Maak kennis met The Girl and the Machine, een modelabel dat met 3D-breien de strijd aangaat met de overproductie van kleding.

Rosanne van der Meer, oprichter van dit modelabel, vertelt vrijdag 5 oktober, aanvang 20:00 uur, hoe ze unieke, gepersonaliseerde kledingstukken maakt. En hoe het productieproces een oplossing biedt voor de alsmaar groeiende berg onverkochte kleding.

Voorafgaand aan de presentatie, om 19:00 uur, kijk je naar de documentaire The Next Black over duurzame veranderingen binnen de modewereld. Deze avond in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32) is in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week. Reserveer je gratis kaartjes online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. Let op: wil je zowel de documentaire als de lezing bijwonen, reserveer dan voor beide activiteiten een kaartje.

Van kleding wordt veel te veel geproduceerd. Ieder jaar blijven winkels met ruim 21 miljoen aan onverkochte kleding zitten. Soms zit er niets anders op dan die te vernietigen. Dat gebeurt jaarlijks met ruim 1,2 miljoen kledingstukken. Dat kan een stuk duurzamer, dacht Rosanne van der Meer, oprichter van het modelabel The Girl and The Machine.

Van der Meer bedacht een digitaal productieproces voor een breimachine die 3D-gebreide kledingstukken maakt. Bijzonder is dat de machine rekening houdt met je eigen wensen. Je kunt niet alleen kiezen uit een patroon, ontwerp, kleur of materiaal, maar ook het model, de mouw- en zoomlengte of halslijn naar je smaak aanpassen. Nog mooier: de machine houdt rekening met je eigen lichaamsmaten. Handig, want dan past het kledingstuk gegarandeerd en vindt er veel minder verspilling plaats. Echt maatwerk dus.

The Girl and the Machine slaat daarmee twee vliegen in één klap: je krijgt een uniek, gepersonaliseerd kledingstuk én het productieproces biedt een oplossing voor de alsmaar groeiende berg onverkochte kleding.

Documentaire The Next Black
Zie in deze documentaire hoe ontwerpers, vernieuwers en politiek leiders aankijken tegen de mode van morgen en wat de mode-industrie doet om duurzamer te worden. Want één ding is duidelijk: het moet anders en beter. Groen moet het nieuwe zwart worden!

Info
Vrijdag 5 oktober | Documentaire: 19:00 – 19:45; Lezing: 20:00 – 21:30 uur | Gratis
de Bibliotheek Haarlem Centrum