Haarlemse schrijfster eert in vergetelheid geraakte grote Catalaanse kunstenaar met nieuw boek

0

Op 8 november 2018 verschijnt bij uitgeverij Brandt: De affichekoning, Kroniek van een Catalaanse kunstenaar en zijn museum door Eveline Stoel.

In 1967 opende schilder en affichemaker Emilio Vilá een museum met eigen werk, dat de kroon op zijn glansrijke carrière moest worden (Vilá werkte voor grote opdrachtgevers als Pathé en Renault, en ook zijn vrije werk was ooit zeer gewild). Het liep anders. Na zijn dood kwam het museum in handen van zijn huishoudster en raakte het in verval. Vilá en zijn museum werden vergeten door het grote publiek.

Als kind kwam de Haarlemse schrijfster Eveline Stoel ieder jaar naar de Costa Brava. Daar ontdekte haar vader veertig jaar geleden bij toeval het vervallen museum. Toen ze er na een langere periode van afwezigheid terugkeerde trof ze niet de oude huishoudster, maar haar kleinzoon; een jonge, begeesterde man en de nieuwe beheerder. In zijn keuze tussen verkopen of het museum nieuw leven inblazen, rees bij hem de vraag: wie was Vilá? En niet alleen bij hem, want Stoel was inmiddels ook gegrepen door de kunstenaar en zijn leven.

In deze journalistieke roman reconstrueert Eveline Stoel via het geromantiseerde personage Valentí, de jonge museumdirecteur, het leven en oeuvre van Emilio Vilá. Zijn zoektocht leidt onder meer naar het feestelijke Parijs van de jaren twintig, de Spaanse Burgeroorlog en de transformatie van dictatoriaal Spanje tot geliefd vakantieland. Maar bovenal beschrijft Stoel hoezeer ambitie en vermeend onrecht een mensenleven kunnen beheersen.

Stoel schreef haar doctoraalscriptie over de normaliseringspolitiek van de autonome Catalaanse regering na de dood van dictator Franco. Als freelance journalist schreef ze voor NRC Handelsblad, Het Parool en HP/De Tijd en ze is o.a. auteur van het boek Asta’s ogen, waarvan 50.000 exemplaren werden verkocht.

De affichekoning, Eveline Stoel € 25,- I gebonden met kleurenkatern I 480 blz. I ISBN 978 9492037749