Programma Pletterij mei 2019

0

Het programma van de Pletterij voor mei 2019 ziet er als volgt uit:

di 7 mei 18.00 uur Verhalenrestaurant: en ik leefde nog lang en gelukkig…
Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Deze maand is het thema : Schuttingverhalen, het gesprek dat je nooit had willen horen. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

wo 1 mei 14.00 uur film: Mon Oncle (1953) – Jacques Tati
Inleiding: Lenie Peetoom
Gerard woont samen met zijn ouders in een ultra moderne villa die van alle gemakken is voorzien. Hoewel, de fontein vertoont kuren en de garagedeur lijkt een eigen wil te hebben. Het huishouden raakt totaal ontregeld als de onhandige monsieur Hulot, Gerards oom op bezoek komt. Tati doet er nog een schepje bovenop als Hulot een baantje in de fabriek vindt.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 2 mei 20.30 docu Docu Lab Oyfn veg shteyt a boym en Kerk zonder grenzen?
Donderdag 2 mei wordt een intieme Docu Lab avond met twee korte films over liefde, geloof, afscheid, verandering en hoop. De eerste is een documentaire door Vita Wilmering “Oyfn veg shteyt a boym” (30 min.), is een intiem portret van een Joodse man en de filmmaker zelf. Via een gedeelde liefde voor Joodse muziek, ontstaat er een speelse ruimte waarin ze veel tijd met elkaar doorbrengen en onderwerpen aansnijden die lang verzwegen bleven.
De tweede film is een kort portret: “Kerk Zonder Grenzen – 50 jaar verbinding” (23 min.). Een korte reis via gesprekken, een kerkdienst en bijeenkomsten over liefde, dood en afscheid. Met Aart Mak in de hoofdrol krijgen we een inkijkje op de hechte band en betrokkenheid tussen gemeenschap en dominee.
Gastheer en moderator is Winston Brandon.
Maker Vita Wilmering en dominee Aart Mak zijn deze avond aanwezig voor een nagesprek waarbij het publiek maker en hoofdpersoon het hemd van het lijf mag vragen.
Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

di 7 mei 18.00 uur Verhalenrestaurant: en ik leefde nog lang en gelukkig…
Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Deze maand is het thema : Schuttingverhalen, het gesprek dat je nooit had willen horen. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

wo 8 mei 14.00 uur film Händler der Vier Jahreszeiten (1972) – R.W. Fassbinder
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze doorbraakfilm van Fassbinder toont het pijnlijke drama van de fruitverkoper Hans Epp, die van zijn leven niet kan maken wat hij ervan wilde maken. Tergend langzaam vernietigt hij het weinige wat hem nog rest door zich bewust dood te zuipen.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

ma 13 mei 20.30 muziek Inner Voice-Evoke a Sigh
Inner Voice – Evoke a Sigh is een concert met twee ensembles, waarbij zowel composities van Rambags als van Hong gebruikt worden en uitgangspunt voor verder muzikaal onderzoek. Het is als een ellips: twee brandpunten en daaromheen, daartussen andere musici, composities, muzikale ontwikkeling, improvisatie.
Het concert begint met een duo van Sanne Rambags en Sun-Mi Hong. Daarna komen er musici bij uit de Sun-Mi Group of uit Sanne’s European Colours Group. Er zijn momenten dat Sanne alleen met haar twee Europe Colours musici op het podium staat, er zijn moment dat Sun-Mi alleen met haar Group op het podium staat. De meeste momenten zal er een vermenging zijn van beide groepen. Uitgangspunt is de de spanning tussen vrijheid en compositie. Daar zijn beide musici erg mee bezig, ze zien dat als bron voor de muziek die ze maken.
Sun-Mi Hong componeert veel voor haar Sun-Mi Group: een internationaal quintet. Haar composities hebben een heldere structuur met ruimte voor improvisatie.
Sanne Rambags komt uit de improvisatie-traditie. Niet zozeer de free jazz als wel de meer sferische noordse ECM-achtige achtergond. Ze schrijft kleine composities als schetsen om verder te werken, om te improviseren.
Met deze verschillende achtergronden maken de vrouwen een avondvullend programma dat een fluïde karakter heeft: het is een doorgaand concert, waarbij soms composities van Sun-Mi gespeeld worden, soms schetsen van Sanne, soms met alle musici, soms met een deel.
Rondom de brandpunten van de ellips cirkelen de Sun-Mi Group en het trio van Sanne, to evoke a sigh.
Toegang: 10,00, HaarlemPas en jonger dan 25 jaar: 7,50. Gratis toegang met WAP-pas

di 14 mei 20.30 muziek Improsessie
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.
Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom

wo 15 mei 14.00 film Goldfinger (1964) – Guy Hamilton
Inleiding: Lenie Peetoom
Plezierig en spannend James Bond avontuur. Derde in de serie. Vol vernuftigheden en snoodaards en natuurlijk een haren te berge rijzende climax. Fort Knox waar de Amerikaanse goudvoorraad bewaard wordt. Goldfinger en zijn helper met de scherpe hoed Oddjob hebben het daarop gemunt.
Goldfinger wordt als de beste James Bond-film gezien. De formule werd erin geperfectioneerd en het resultaat zou nooit overtroffen worden.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 15 mei 20.00 uur debat: Klimaatdebat: Gevolgen klimaatakkoorrd voor de industrie bedreiging of kans voor ondernemend Haarlem
Het Klimaatakkoord lijkt tot nu toe vooral een landelijk thema. Maar wat zijn de gevolgen op lokaal niveau? Het Klimaatakkoord gaat zeker veel vragen van de ondernemers binnen Haarlem. Er zal o.a. 49% CO2 reductie in 2030 gehaald moeten worden t.o.v. 2019. In 2050 moet de industrie zelfs klimaatneutraal zijn. Haarlemse bedrijven dienen producten en processen te verduurzamen.
Wat gaan de ondernemers in Haarlem doen om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen? Is er veel weerstand en moeten zij daarom overtuigd worden? Is het te ingewikkeld en hebben zij daarom op hun sector gericht advies nodig? Zijn de kosten niet te dragen en moet er daarom gesubsidieerd worden? Of bieden de klimaatdoelen juist kansen voor innovatief en inspirerend ondernemerschap?
En wat is de rol van gemeente Haarlem bij dit alles? Gaat zij de ondernemers stimuleren om de klimaatdoelen te halen of zal zij in de eerste plaats het Klimaatakkoord gaan handhaven? En wat gaan de inwoners van Haarlem van dit alles merken?
De Pletterij organiseert het derde in een reeks van vijf debatavonden waarin samen met ondernemers en inwoners antwoorden worden gezocht op deze vragen.
Toegang: €3,00/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50. Gratis toegang met WAP

wo 22 mei 14.00 film Mahamoelia, beelden van Brneo en Sumatra 1925-1928 – Iep Ochse
In juni 1929 keerde Polygoon-operateur Iep Ochse na vier jaar terug uit Nederlands Indië met veertig kilometer filmmateriaal. De montage resulteerde in de zogenaamde Mahacyclus. Maha is Sanskriet en betekent hoogste, beste, edelste en uitnemendste.
Mahamoelia is het tweede deel van de Mahacyclus. In de film zitten spectaculaire beelden van onder meer een ceremoniële bijzetting van kistjes met beenderen van gestorven Dajakkers, een jacht op mensen rovende krokodillen, de vaart per prauw in een woest bruisend pijlsnel stromende rivier, een medicijnman die een regendans en een offerdans uitvoert, een treinreis door een overweldigend mooi landschap door de Padangse bovenlanden. Ook Fort de Cock wordt bezocht waar o.a. het beroemde Karbouwengat en de kloof van Harau gefilmd werden. Het wordt dan ook genieten met deze prachtige film.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

vr 24 mei 20.30 muziek Try Out Amsterdam Klezmer Band
Amsterdam Klezmer Band (AKB) komt van de straat en van het conservatorium, houdt van traditie en vernieuwing, blaast festivaltenten omver en trekt tranen in theaters. De band speelt klezmer en Balkan, ska en jazz, zigeuner en hiphop. Het is van alles, maar bovenal is het feest.
In vijftien jaar tijd groeide een stel Amsterdamse straatmuzikanten uit tot een internationaal, zevenkoppig klezmermonster. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.
Saxofonist en bandleider Job Chajes noemt AKB een minifanfare, bestaande uit drie blazers, percussie, bas, accordeon en een zanger met een doorleefde stem. ,,We hebben nog altijd geen drummer en gebruiken geen elektronica. Al onze muzikanten zijn behalve bandlid ook geweldige solisten, dat geeft de band een eigen signatuur.
In de Pletterij geeft de Amsterdam Klezmer Band een try-out van hun nieuwe programma.
Toegang: 10,00, HaarlemPas en jonger dan 25 jaar: 7,50.

wo 29 mei 14.00 film Les Portes de la Nuit (1946) – Marcel Carné
Les Portes de Nuit is een meesterwerk van regisseur Marcel Carné en Jacques Prevert, schrijver van Les Enfants du Paradis over de verwarring tijdens de winter na de bevrijding. De film speelt zich af tijdens een dramatische avond en nacht in een verlaten buitenwijk. Een aantal grote acteurs omringt in deze aangrijpende film de jonge Yves Montand, die in de rol van de verzetsstrijder Diego een ster werd en in deze film het beroemde lied ´Les feuilles mortes´ introduceerde.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 29 mei 20.00 debat Klimaatdebat: Duurzaam verplaatsen in en om Haarlem
In het klimaatdebat van woensdag 29 mei staat de mobiliteit centraal. De mobiliteitssector is verantwoordelijk voor 18% van de CO2-uitstoot. Om die uitstoot te verminderen is in het Klimaatakkoord een grote rol weggelegd voor het stimuleren van elektrisch en duurzaam vervoer.
Welke visie heeft het gemeentebestuur op duurzame mobiliteit? De in het najaar te verschijnen gemeentelijke nota Strategie Duurzame Mobiliteit zal de voorstellen uit het Klimaatakkoord vertalen naar ambities en maatregelen voor Haarlem. Hoe gaat de transitie naar duurzame mobiliteit onze stad veranderen? Gaan elektrische deelauto’s het particuliere autobezit vervangen? Waar komen de laadpalen en wat zijn de gevolgen voor het straatbeeld? Kan de mobiliteitsbehoefte ingevuld worden met betere faciliteiten voor de fiets in combinatie met kleinschaliger openbaar vervoer?
Het succes van duurzame mobiliteit zit niet alleen in de techniek maar vooral ook in het draagvlak bij en eigen initiatief van burgers en ondernemers. Het doel van het debat is burgers en ondernemers te informeren en in staat te stellen ideeën, wensen en vragen in te brengen.
Uitgenodigd voor het debat worden experts op het gebied van duurzame mobiliteit en vertegenwoordigers van lokale initiatieven. De wethouder Duurzaamheid Robbert Berkhout zal namens de gemeente een reactie geven. Er is volop ruimte voor vragen en discussie met de zaal. Gespreksleider is Stan Verstraete, adviseur duurzame gebiedsontwikkeling.
Toegang: €3,00/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50. Met een WAP-pas gratis toegang

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.