Laatste Spaarndamse kunstmarkt 2019

0

Wie teruggaat in de tijd naar 1970 ziet de 10 kramen van de eerste kunstmarkt in Spaarndam, vooral dorpelingen en verder wat Haarlemmers. De markt telt bij deze vijftigste editie meestal 45 kramen en de kunstenaars komen nu uit het hele land. Zaterdag 24 augustus kan iedereen er weer van genieten. De nog piepjonge Paul Marselje zingt in 1970 voor het eerst op de markt. Niemand voorspelt dat hij vijftig edities later nog steeds een graag geziene verschijning is, hijzelf ook niet. Dit is zijn laatste jaar als voorzitter van de stichting die de markten organiseert. Dat is hij sinds 1988. En hij zingt op deze laatste markt van 2019, wie weet voor het laatst.

Nog niet zo lang geleden verschijnt het vierde album van Paul Marselje, ‘Een ander gezicht’. Er werkt een keur aan bekende vakmensen mee, zoals gitarist Marcel de Groot, bassist Egon Kracht, pianist Peter Schön en producer/technicus JP Exalto. Maar ook Spaarndammer Bart van Poppel (The Analogues) draagt een steentje bij.

De populaire markt heeft schilderijen, sieraden, aquarellen, beelden, fotografie enzovoorts. Neem bijvoorbeeld Ada Breedveld met vrolijke schilderijen van volumineuze vrouwen. De markt is een feest van herkenning en verrassing. Sommige kunstenaars komen er al langer. Maar er zijn ook nieuwe gezichten. De markt staat rond een oude muziektent langs de historische Westkolk, de monumentale oude sluis. Daarin worden de hele dag kleine schepen geschut. In de schaduw van de oude huizen en bomen staan twee terrassen aan het water, waar het goed toeven is.

In de Oude kerk treedt om 14.00 uur Shantykoor Nortada op. De historische werkgroep Spaarndam is van de partij, met tal van wetenswaardigheden over het oude dorp, dit keer met speciale aandacht voor de historie van de kunstmarkt. De Oude kerk organiseert een kleine markt met fruit en andere zaken in het kerkelijk centrum bij de markt, waar de koffie en zelfgebakken taart klaar staat. Bij ‘Tante Truus Bijl’ voor de deur is het altijd een gezellige boel. Ze werd nationaal uitgeroepen tot de meest inspirerende oudere van 2016.

Spaarndam is geen autodorp. De fiets is het ideale vervoermiddel voor wie wil komen. Bus 14 brengt je dichtbij de markt. Parkeren kan alleen op wat grotere afstand, bijvoorbeeld in Spaarndam-oost.

Info
www.marselje.nl/kunstmarkten/5e-markt.htm
www.facebook.com/kunstmarktspaarndam/

Tijden

  • markt: 11.00 tot 17.00 uur
  • marktmuziek: 11:30 tot 16:30 uur
  • concert Oude kerk: 14.00 uur (kerk open 13.30), toegang gratis, collecte na afloop
Advertentie