Artvark presenteert Roos Holleman

In het midden van de negentiende eeuw reisde de Britse natuur-onderzoeker...

0

Een heel bijzonder project waarin natuurhistorie, wetenschappelijk onderzoek en hedendaagse kunst samenkomen: In het midden van de 19e eeuw reisde de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace in 8 jaar dwars door Indonesië. Tijdens die reis verzamelde hij honderden vogel- en insectensoorten en formuleerde en passant (onafhankelijk van Darwin) de evolutietheorie.

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat hij zijn meesterwerk, The Malay Archipelago publiceerde. Om dat te vieren, reisden Roos Holleman (beeldend kunstenaar) en Alexander Reeuwijk (schrijver) samen naar Papoea waar ze, in navolging van Wallace, paradijsvogels observeerden en naar Londen, waar ze de collecties en dagboeken van Wallace bestudeerden.

Dit resulteert in verhalen, maar vooral prachtige tekeningen van Roos Holleman, die uiteindelijk in 2020 in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam samenkomen in een expositie met zo’n 50 grote en kleinere tekeningen en een begeleidend boek.

Het totale project omvat meerdere presentaties op verschillende plekken, waar telkens een nieuwe serie werken te zien en koop zal zijn. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de werken gaat naar het Wallace Correspondence Project.

De eerste expositie en kick-off van dit landelijke project op vrijdag 11 oktober om 20.00 uur. Roos zal daar samen met Alexander, tussen de kunst, verhalen vertellen over Wallace, Indonesië, het tekenen met pastel en de diepe schoonheid van vogelhuiden.

Info
Locatie: Castellvm Aqvae. Hoge Duin en Daalseweg 21B, 2061 AE Bloemendaal.
Deze expositie is te zien op: 12, 13, 19 en 20 oktober 2019 van 11.00 tot 17.00 uur.
De officiële opening is op: 12 oktober om 11.00 uur. Meer op www.artvark.nl.