PvdA maakt zich zorgen over toenemende woningnood in de regio

23

Op zondag 12 januari 2019 kwam de PvdA Zuid-Kennemerland bijeen om de woningnood in de regio te bespreken. De PvdA-fracties uit de gemeenten Haarlem, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal maken zich grote zorgen over het gebrek aan betaalbare woningen. De afgelopen jaren hebben we de wachttijden voor een sociale huurwoning in de regio razendsnel zien oplopen.

Dit zet een groeiende groep Haarlemmers, Heemstedenaren, Zandvoorters en Bloemendalers buiten spel. De PvdA-fracties willen dat er spoedig in de regio méér betaalbare woningen worden gebouwd zodat ook lage- en middeninkomens zeker kunnen zijn van een betaalbare woning.

Het Regionaal Actieprogramma (“RAP”) 2016-2020 Zuid-Kennemerland/IJmond loopt eind 2020 af. Zodoende dient 2020 gebruikt te worden om het gesprek aan te gaan met de regio en nieuwe afspraken te maken. De PvdA Haarlem wil dat er dit jaar stevige afspraken worden gemaakt zodat alle gemeenten in de regio vaart gaan maken met het bouwen van woningen voor lage- en middeninkomens. Haarlem levert een stevige bijdrage met de ambitie van 10.000 woningen tot 2025 – waarvan 40% sociale huur en 40% in het middensegment – maar het kan niet zo zijn dat Haarlem dit alleen draagt.

Via Woonservice kunnen woningzoekenden buiten Haarlem ook aanspraak maken op sociale huurwoningen in Haarlem. Dit systeem is alleen houdbaar als alle gemeenten hun bijdrage leveren. Hiervoor zijn nieuwe regionale afspraken nodig die juridisch afdwingbaar zijn en indien niet worden nageleefd dienen financiële consequenties te volgen. Eveneens wil de PvdA dat de Minister van Binnenlandse Zaken gebruik maakt van een zogenaamde “aanwijzing” om gemeenten een taakstelling te geven in het toevoegen van betaalbare woningen.

Raadslid Maarten Wiedemeijer (PvdA Haarlem): “Wanneer er niet spoedig meer betaalbare woningen worden toegevoegd in de hele regio vreest de PvdA dat belangrijke beroepen zoals leraren, verplegers en agenten buiten de regio hun heil gaan zoeken. Dit heeft verstrekkende maatschappelijke consequenties zoals scholen die dichtgaan bij gebrek aan leren zoals al in Amsterdam recent is voor gevallen.

23 REACTIES

 1. Zolang mensen buiten tot vaak ver buiten de regio werken en toch hier willen wonen maak ik mij veel meer zorgen over de zorgen van de PvdA.

  In de ochtendspits gaan er meer mensen Haarlem uit dan er binnen komen. Zowel voor de leefbaarheid van de stad als voor het milieu is het daarom beter om Haarlem (de meest dichtbebouwde gemeente van Nederland) niet kapot te bouwen.

 2. PvdA heeft jaren geleden de boot al gemist en niks gedaan ..wat je ook ziet in andere steden ,ze willen alles maar reguleren ..laat het los ..er is geen woning nood maar een woning ramp

 3. De PvdA in Haarlem vond steeds weer een reden om van de afgesproken 30% sociale woningen af te wijken. Ondanks alle afspraken was er steeds weer een reden om te zeggen: “in dit bouwplan gaat het niet lukken, maar we verzekeren u dat we dat bij toekomstige bouwplannen helemaal goed gaan maken.” Niet dus. De PvdA heeft de Haarlemmers met een kleine beurs iedere keer weer in de kou laten staan. En nu bij de verkiezingen opeens mooie plannen?? Laat me niet lachen.

  • Hoi Ronald, knap zo veel onjuistheden in 1 bericht!
   1) Er zijn dit jaar geen verkiezingen
   2) De afspraak is geen 30%, maar 40% sociaal. En dat is juist een groot verschil met de vorige periode. Bij diverse projecten is dat nu gelukkig al gelukt. Dit is ook het uitgangspunt bij alle ontwikkelzones.
   3) Al jaren op rij is er extra geld vrij gemaakt voor armoedebestrijding en de minimaregelingen worden steeds meer toegankelijk gemaakt.

  • Verkiezingsretoriek begint tijdig..Vond en 30% Maarten…en punt 3…mooie plannen met matig effect?

  • Balk Chantal Philip Albert Keevel wat cynisch. Dat kan je altijd wel roepen. Er zijn altijd wel verkiezingen ergens over een jaar. Dan maar nergens meer wat van vinden?

   Iemand die mij volgt weet dat ik me er al jaren dag in dag uit voor inzet. Zie gerust al mijn inzet in de afgelopen jaren. Wel iets meer inzet dat Trots die dikwijls tegen stemt waar Albert kandidaat was en fractiemedewerker.
   https://haarlem.pvda.nl/wieiswie/maarten-wiedemeijer/page/1/

 4. Is niet zo gek he migranten krijgen met alles voorrang ze komen niet met een ram maar 1000de tja wat blijft er dan nog over voor de Nederlanders niks nope

 5. Zooo, daar zijn ze vlot mee. Dit zag je dus al jaren geleden aankomen en hebben ze gewoon gedaan of het niet bestond en de andere kant opgekeken. PvdA daar hebben jullie aan meegewerkt en nu ineens maken jullie zich daar zorgen over ?

  • euhmm “ineens” hoe vaak hebben we hier de afgelopen jaren al contact over gehad en gesproken Anna? Je weet donders goed dat we hier al jaren keihard mee bezig zijn!

  • Maarten Wiedemeijer kom op Maarten , ten eerste is de PvdA hier ook schuldig aan en hoezo hebben wij hier contact over gehad? Merk wel dat jullie er nu meer aan gaan doen maar daar komen opeens vele partijen mee en met de verkiezingen in het vooruitzicht worden de er weer koeien met gouden horens beloofd. De problemen waar Nederland nu tegenaan loopt rijzen de pan uit en is al jaren bekend bij de politieke partijen. Maar desalniettemin blijf ik wel PvdA steunen omdat er in het verleden heel veel goed werk is bereikt en het mis ging toen ze met de VVD in zee gingen , maar daar zijn jullie behoorlijk door afgestraft. En dat is wat ik donders goed weet.

  • Anna VAN DER Spree volgens mij zijn er pas over 2 jaar weer gemeenteraadsverkiezingen. De vorige verkiezingen hebben er voor gezorgd dat er én meer woningen gebouwd gaan worden én meer sociale huur ipv duurder segment. Dus dat zijn ‘we’ nu aan het uitvoeren. In dit artikel wordt ook uberhaupt niks beloofd.

  • Maarten Wiedemeijer vind ondanks de kritiek die ik uit ook nu dus weer aardig aan de weg wordt getimmerd en de jongere generatie weer voor de 100% waar jij je ook voor inzet , nu de noodzaak ziet dat er veel opgepakt wordt waar de oudere aan voorbij zijn gegaan. Daarom blijf ik ook jullie partij steunen en breng ook mijn stem hierop uit.

Comments are closed.