René van Stekelenborg eert hét icoon van Haarlem, het Drostemannetje in het Kleinste museum van Haarlem

0

Vanaf donderdag 18 maart is het Kleinste museum van Haarlem gewijd aan een icoon van Haarlem: Het Drostemannetje. Het topstuk en mooiste bezit van René van Stekelborg is het Drostemannetje zelf, uitgevoerd in wit neonlicht met de letters van Droste in blauw neonlicht. Het is één van de 50 ooit gemaakte mini-neons en hij werkt nog! Iedere zaterdag zullen wij deze neon verlichting aanzetten van 19-20 uur.

Hét icoon van Haarlem, ontworpen door de Franse vormgever Cassandre, stond van 1931 tot aan 1988 op het dak van de chocoladefabriek aan het Spaarne. Het was een neonkunstwerk van een rond mannetje met rond hoofd, met stok, dat buigend zijn hoed afneemt. Hetzelfde poppetje speelde de hoofdrol in grootse advertentiecampagnes. Het heeft humor en iets vrolijks, olijks en stripachtig over zich.

René van Stekelenborg stelde de tentoonstelling in het Kleinste museum van Haarlem samen. Hij is geen actieve verzamelaar van Drosteproducten maar hij vindt dat het Drostemannetje hét stadsicoon van Haarlem is en meer aandacht verdient. ‘Het Drostemannetje moet weer terugkeren op de oorspronkelijke plek en zo de skyline van Haarlem te vervolmaken’

Naast de mini-neon zijn er originele krantenadvertenties, een groot bord, sleutelhanger, speldjes en een t-shirt in het Kleinste museum van Haarlem te zien. En omdat we zuinig moeten zijn met licht, een neon-buis gaat maar beperkte tijd mee, is het icoon van Haarlem iedere zaterdag 1 uur verlicht.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst Centrum Haarlem bestaat dit jaar 50 jaar. Dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Info
Het Drostemannetje
Kleinste museum van Haarlem, 24/7 open, ook nu!
18 maart – 20 mei 2021
Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 119, 2011 GP Haarlem

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelSchaatsers van Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland onderdeel van Special Olympics Team NL 2022
Volgend artikelBuurtbussen gaan weer de weg op
redactie
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.