Buurtbussen gaan weer de weg op

0

De buurtbussen in Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond gaan vanaf 22 maart weer rijden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn alle buurtbussen voorzien van kuchschermen, ventilatie-units en actieve luchtfiltering.

Op 22 maart zullen 8 van 11 buurtbusverenigingen starten. 3 verenigingen starten vooralsnog op 3 mei: Het gaat om Zijpe-Harenkarspel met buslijn 406 en 411, De Westfries met buslijn 417 en Heerhugowaard-Langedijk met buslijn 407.

Landelijk onderzoek van TNO heeft aangetoond dat met deze aanpassingen de buurtbussen weer verantwoord de weg op kunnen. Connexxion heeft daarom alle buurtbussen laten ombouwen. Wel blijft het dragen van een mondkapje in de buurtbus verplicht.

Rijdende buurtbussen
Vanwege de extra maatregelen die het kabinet half december nam om het coronavirus tegen te gaan, werd de datum om weer te gaan rijden uitgesteld. Na een jaar te hebben stilgestaan zijn inmiddels diverse Nederlandse buurtbussen weer de weg op. Een groot deel van de buurtbusverenigingen in Noord-Holland heeft nu aangegeven ook weer te willen rijden.

De buurtbusverenigingen in Noord-Holland bepalen zelf of ze weer willen en kunnen gaan rijden. Er moeten namelijk voldoende buschauffeurs beschikbaar zijn. De chauffeurs zijn vrijwilligers die meestal vanwege hun leeftijd tot de corona-risicogroep behoren.

Dienstregeling
Voor de buurtbuslijnen die (nog) niet rijden, blijft de buurtbus-taxi als alternatief beschikbaar. De buurtbuslijnen die weer actief zijn, worden opgenomen in de dienstregeling van Connexxion op www.connexxion.nl. De buurtbussen staan iets later ook in de reisplanners.

Extra vervoersaanbod
Buurtbussen rijden al jaren als extra OV-dienst, naast het reguliere busvervoer door Connexxion. In totaal telt de provincie Noord-Holland 11 buurtbusverenigingen, die met 19 buurtbussen op vrijwillige basis 12 buurtbuslijnen verzorgen. In 2019 vervoerden de buurtbussen, dankzij de enthousiaste inzet van honderden vrijwilligers, ongeveer 220.000 personen. De provincie financiert de buurtbussen door jaarlijks een subsidie aan de verenigingen te verlenen.

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelRené van Stekelenborg eert hét icoon van Haarlem, het Drostemannetje in het Kleinste museum van Haarlem
Volgend artikelFietsen door Haarlem met een groen hart
redactie
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.