Het Castello Consort speelt Sweelinck in de Waalse Kerk in Haarlem

0
Castello Consort. Fotografie: Foppe Schut.
Castello Consort. Fotografie: Foppe Schut.

Het Castello Consort speelt op vrijdag 11 juni twee concerten in de Waalse Kerk in Haarlem. De concerten staan in het teken van Jan Pieterszoon Sweelinck.

2021 is het 400ste sterfjaar van Jan Pieterszoon Sweelinck, één van de belangrijkste componisten in de Nederlandse geschiedenis. Hij stond in binnen- en buitenland bekend als een groot componist, maar ook als een geweldig improvisator. Zijn bekendste werken zijn vocale werken en muziek voor klavierinstrumenten (orgel, klavecimbel, etc.). Kamermuziek van zijn hand is niet bekend.

Het Castello Consort arrangeerde zijn muziek voor een kamermuziekensemble met instrumenten uit Sweelinck;s tijd: viola da gamba, viool, baroktrombone, blokfluit en virginaal. Zo’n gemixt ensemble werd ook wel een ‘broken consort’ genoemd, en heeft als grootste voordeel dat alle individuele stemmen heel goed te onderscheiden zijn. Het programma geeft ook een goed beeld van de grote verscheidenheid van compositiestijlen in Sweelinck’s oeuvre; we spelen koraalcomposities, fantasieën en variaties op bekende dansen/liederen.

Het Castello Consort is een ensemble met een passie voor muziek uit de renaissance en vroeg barokke periodes. Recent was het Castello Consort nog te horen in het Radio 4 Avondconcert. Daarnaast speelde ze op diverse vooraanstaande internationale festivals, waaronder de Internationale Händel-Festspiele in Göttingen (DE), het Beverley Early Music Festival (UK), het Festival d’Ambronay (FR), het Festival Barocco è il Mondo (IT), het BRQ Festival (fringe) in Vantaa (FI), de Kongsberg International Organ Summer (NO) en in de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Wegens de Corona-maatregelen is er maar zeer beperkte ruimte in de zaal, en is het verstandig om uw tickets ruim op tijd te reserveren. Dat kan via de website van het Castello Consort: www.castelloconsort.com.

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en Windows of Opportunity.

Het ensemble Castello Consort: Elise Dupont & Sakura Goto (viool), Anne-Linde Visser (viola da gamba), Emma Huijsser (blokfluit), Matthijs van der Moolen (baroktrombone), Cécile Chartrain (virginaal).

Info
vrijdag 11 juni 2021 | Haarlem, Waalse Kerk | 19:00 & 21:00 | Tickets € 17,50 via www.castelloconsort.nl.


 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelToneelschuur opent haar deuren weer op woensdag 9 juni
Volgend artikelFrans Hals Museum Hof open vanaf 5 juni
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.