Nieuwe uitgave: ‘R was eens’

Я was eens, Sprookjes van Ger Ruhe

0

‘Я was eens’ van Lucas Kruse uit Haarlem is een verzameling van sprookjes die zijn oom zijn leven lang schreef. Deze verzameling bevat een selectie van zijn 29 beste sprookjes, hier en daar aangepast door Lucas. Een boek voor jong en oud!

Een bijzondere man, m’n ome Ger Ruhe (1929-2003), oudere broer van mijn moeder. Hij schreef z’n leven lang, o.a. sprookjes: fantasierijk, origineel, spits en sfeervol.

Over o.a. een ruziënd lepelrek, een waanwijs jongetje dat God ontmoet, een man die niet ouder wil worden, een vermoeide schemerlamp, een koning die zich letterlijk een aap verveelt, een peperklip die de wijde wereld wil verkennen. Ik stofte ze af, paste ze waar nodig wat aan, en selecteerde 29 van z’n beste sprookjes. Van harte aanbevolen voor alle volwassenen die jong genoeg zijn gebleven om in sprookjes te blijven geloven….

Fragment uit een sprookje van Ger Ruhé:

Verbaasd, nee, eerder verdwaasd, stond Hein op een pad in een voor hem onbekend bos. Droom ik dit, vroeg hij zich af. Is dit een nachtmerrie? Laat me dan nu wakker worden. Hij schudde ’s met z’n hoofd, kneep zich in de arm, deed z’n ogen enkele keren open en dicht – maar het was geen droom. En kijk daar: daar zag hij een eekhoorntje wegrennen, en hoor daar: daar was het geruis van bladeren in de wind te horen.
Langzaam kwam hij weer tot Hein, keerde ie terug naar de onwerkelijkheid. Waar was ie uit de bus gezet? Welk bos was dit? En vreemd was de omgeving zeker: die boom daar was geen beuk, die daar geen eik en die spar iets verderop geen spar. Ben ik in een ander land, vroeg hij zich af. Alles wat hier groeide was zo on-Hollands. Wèl herkende hij de roep van een koekoek, het loeien van een koe en het indringende pietepie van de weetikveelvogel, allemaal ver weg.
Hij liep het bospad verder af en bereikte een 4-sprong. Welke richting moest ie op? Welk pad voor de weg terug?
Zoeken, zoeken en niet vinden, verloren wat je zo beminde.” Hein schrok zich een denkbeeldig hoedje. Een stem achter hem. Hij draaide zich om. Bij een boom stond een oude man met een door de (leef)tijd verkreukeld gezicht.
Dag Hein, welkom in ons boze bos, welkom.
Hoe weet u dat ik Hein heet? En wie bent u?
Ik ben Ben, de bosman, en dat jij Hein heet, weet ik als allesweter. Ik kan de diepste gedachten lezen en zien wat niemand ziet.
Dan kunt u mij dus wegwijs maken. Ik wil terug naar huis.

Boekgegevens
Titel: Я was eens
Auteur: Lucas Kruse
Verschijningsdatum: 04-06-2021
Aantal pagina’s: 106
ISBN: 9789464314724
Geïllustreerd: ja
Verkoopprijs: € 18,99 Uitvoering Paperback
* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België


 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelEen veelbelovende samenwerking met Inholland Haarlem
Volgend artikel2turvenhoog in de duinen
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.