Melitta servies in het Kleinste museum van Haarlem

0
Melitta servies in de originele doos verzameling van Caroline Dalman. Ingezonden foto Kunst Centrum Haarlem.
Melitta servies in de originele doos verzameling van Caroline Dalman. Ingezonden foto Kunst Centrum Haarlem.

Caroline Dalman houdt van pastel aardewerk. Ze eet ervan en drink eruit en gebruikt het elke dag. Op een dag zag ze een prachtige Melitta koffiepot op de rommelmarkt. Het model en de kleur waren liefde op het eerste gezicht. Voor ze het wist had ze een grotere kast nodig en nog een kast en een XXL letterbak. Haar huis staat vol Melitta koffiepotten en ze drinkt geen koffie. Van alle 150 Melitta voorwerpen die ze bezit weet ze precies wanneer ze zijn gekocht. Een selectie van de verzameling van Caroline is tot en met 16 mei te zien in het Kleinste museum van Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht.

Ter gelegenheid van de Nationale Museumweek is het Kleinste museum van Haarlem op een museale wijze ingericht met hele speciale onderdelen van het Melitta servies van Caroline Dalman. Melitta Bentz vond in 1908 vond de koffiefilter uit. Ze had er genoeg van om van om koffie te drinken met een overvloed aan ‘prut’ er in. Haar eerste koffiefilter was een tinnen blikje met vloeipapier erin. Na wat experimenteren kwam er in 1937 een porseleinen versie op de markt in kegelvorm met 4 gaatjes. Door de wijziging in het ontwerp bleef de koffie goed onderin liggen en ging er zo min mogelijk van de smaak verloren. In 1939 kwam de porseleinen snelfilter op de markt met 8 gaatjes. De oudste koffiefilters van porselein in de verzameling van Caroline Dalman zijn uit 1937 en 1939. Het zijn die eerste porseleinen snelfilters met 4 en 8 gaatjes. Ze heeft ze gekregen van een oud vertegenwoordiger die zijn zolder aan het opruimen was.

In Nederland kon je, in de tweede helft van de vorige eeuw, zegels sparen voor een Melitta koffiepot met filter, de zegels werden ingewisseld en de pot verdween vaak op zolder. Zo komen er nog steeds zo goed als nieuwe koffiepotten met filters tevoorschijn in originele doos. Caroline is nooit klaar met verzamelen. De modellen uit de jaren ‘50 en ‘60 hebben een nummer in plaats van een naam, ze zijn niet allemaal te koop geweest in Nederland. En nog niet alle nummers heeft Caroline in haar verzameling. Via Facebook komt Caroline in contact met andere Melitta verzamelaars. ‘Ik heb nu ook theepotten, kopjes, een taart- en cakeschaal, melkkannen en roomstelletjes. Omdat het meeste vuurvast is zit er geen stempel onderop en is de Melittasticker er vaak af. Daarom is het moeilijk voor de niet kenner om ze te herkennen en zo scoor ik nog steeds koopjes in de kringloop of rommelmarkt.’

Het Kleinste museum van Haarlem bestaat 5 jaar. Het museum is opgericht en geopend door burgemeester Jos Wienen in juli 2017. De passie van Caroline Dalman is nummer 27 van alle gepresenteerde verzamelingen. Eerder zijn verzamelingen te zien geweest van (on)bekende Haarlemmers zoals Birgitta Kaandorp (dropdoosjes), Joost Pollmann (WC kunst), Maarten Westermann (Olympische meuk), Helen van Vuuren (poezen), Rielle Boerland (barbies), Bruno Truyens (zeldzame platenhoezen),Erik van Muiswinkel (Le petit Prince vertalingen), Willemien Spook (drogisterijartikelen), René van Stekelborg (het drostemannetje), Miek Bruls (Christo) en Andy van der Linden (voetbalspullen van Hfc Haarlem).

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel organiseert Kunst Centrum Haarlem exposities en bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

De passie van Caroline Dalman: Melitta Servies
Kleinste Museum van Haarlem
8 april – 16 mei 2022

Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem
Open van dinsdag t/m zaterdag van 11 – 17 uur

 

 

 

- Advertentie -