Oorlog als muze; de Deadline van Piet Zwaanswijk

0
Fotocredit: Piet Zwaanswijk, 2022.
Fotocredit: Piet Zwaanswijk, 2022.

Piet Zwaanswijk wordt 75. Reden voor kunstplatform 37PK om deze zomer nieuw werk van de Haarlemse kunstenaar te tonen. Van 7 augustus t/m 11 september is de expositie Deadline van donderdag tot en met zondag tussen 13 uur en 17 uur te bezoeken aan het Groot Heiligland 37 in Haarlem.

De impact van de Tweede Wereldoorlog op de generatie van vlak ná die oorlog is groot. Piet Zwaanswijk is zo’n babyboomer en heeft het altijd bijzonder gevonden dat zijn generatie hun hele leven in vrede heeft geleefd. Door de inval van Rusland in Oekraïne verloor deze illusie echter z’n glans. Reden om, nu de deadline steeds dichterbij komt, in deze expositie terug te blikken op conflicten van de vorige en deze eeuw. Aan bod komen de oorlogen in Cambodja, Noord-Ierland, Oekraïne, Korea en de aanval op de Twin Towers. Ook de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden op geheel eigen wijze door Zwaanswijk verbeeld.

Oorlog, oorlogshandelingen en uniformen: het zijn terugkerende thema’s in het oeuvre van Zwaanswijk. Zijn vader was een beroepsmilitair met PTSS. Hij is naar hem vernoemd maar heeft hem nauwelijks gekend, wat mogelijk zijn levenslange zoektocht naar zijn eigen identiteit verklaart. De expositie Deadline toont de oorlog als muze. Maar dan bezongen op de kenmerkende Piet Zwaanswijk-manier, wrang en humoristisch tegelijk. Behalve confronterend belooft het ook best een gezellige verjaarsexpositie te worden.

Tijdens de expositie wordt doorlopend de videocompilatie Het kielzog van Piet getoond. Vijfenzeventig mensen die één of meerdere kunstwerken van Piet Zwaanswijk bezitten vertellen in één minuut waarom ze zo van dit werk houden en laten zien waar het in hun huis hangt. André Rooijmans monteerde alle verhalen.

Info
Wat: Expositie ‘Deadline’ van Piet Zwaanswijk
Wanneer: zondag 7 augustus 2022 (opening: 16.00-18.00) t/m zondag 11 september 2022
Waar: 37PK, Platform voor Kunsten
Openingstijden 37PK: donderdag t/m zondag 13.00-17.00 uur, gratis entree
Adres: Groot Heiligland 37 | 2011 EP Haarlem
Website Piet Zwaanswijk: www.pietzwaanswijk.nl

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie