Werken in conflictgebied

Lezing Annette de Jong van Artsen zonder Grenzen

0

Annette de Jong werkt bij Artsen zonder Grenzen en komt zo in vele conflictgebieden. Maar wat doet Artsen zonder Grenzen eigenlijk? Hoe organiseren ze de hulp en bereiken ze wel de mensen die het echt nodig hebben? Hoe is het om voor Artsen zonder Grenzen te werken? Is het wel veilig? Onder meer over deze vragen geeft Annette de Jong een lezing, op donderdag 28 juli in de doopsgezinde kerk in Haarlem.

Artsen zonder Grenzen biedt al 50 jaar medische zorg aan slachtoffers van aardbevingen, epidemieën, conflicten en andere rampen, omdat iedereen in crisissituaties medische hulp moet kunnen krijgen. De teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Van de chirurg in het veldhospitaal tot aan de fondsenwerver op straat. Medisch, menselijk en kritisch. Ze bieden medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes. Als ze onrecht zien, zal de wereld het weten. Ze sluiten niemand uit en laten zich niet tegenhouden.

Zo zet Artsen zonder Grenzen zich momenteel onder meer in voor burgers in Oekraïne die gebukt gaan onder oorlogsgeweld en voor de duizenden mensen die – vaak al lange tijd – in vluchtelingenkampen zitten op Lesbos. Ook gaat er bijzondere aandacht uit naar de dreigende hongersnood in de Hoorn van Afrika, waar een humanitaire ramp dreigt. Landen als Ethiopië, Somalië, Kenia en Zuid-Soedan worden hard getroffen door de wereldwijde voedselcrisis als gevolg van aanhoudende conflicten, voedselschaarste en extreme weersomstandigheden. Vooral jonge kinderen zijn of worden hier het slachtoffer van.

Annette de Jong.
Annette de Jong.

In haar lezing zal Annette de Jong, adviseur Health Promotion & Community Engagement, delen hoe is het om te werken in zulke zware omstandigheden, wat je kunt doen en wat je moet laten. Maar ook hoe ze haar werk volhoudt, dagelijks geconfronteerd met extreme armoede en/of conflict, én waar de mooie momenten en lichtpuntjes te vinden zijn.

De lezing vindt plaats op donderdag 28 juli in het kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente in Haarlem, ingang Frankestraat 24. Aanvang is 12.30 uur (vanaf 12.00 uur koffie) en de lezing duurt 20 à 30 minuten. Aansluitend is er ruimte om met de inleider en elkaar van gedachten te wisselen. Aansluitend is er gelegenheid om te blijven lunchen. Kosten lezing incl. lunch € 7,50, info en aanmelding via ikanbier@kpnmail.nl.

Meer informatie op www.doopsgezindhaarlem.nl.

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: