Jong023 nu ook naar Zandvoort

0

Op donderdag 20 april 2023 ontvingen leerlingen van de Zandvoortse Hannie Scha; Basisschool de eerste editie van Jong023 uit handen van burgemeester David Moolenburgh.

De vijf basisscholen in Zandvoort krijgen vanaf april ook Jong023. De lokale, leerzame kinderkrant gaat al sinds 2019 naar alle 62 basisscholen en de Bibliotheken in Haarlem in een oplage van 7.000 exemplaren. Jong023 wordt gemaakt voor kinderen uit groep 5 t/m 8 en is een geliefd medium. Het doel is om kinderen leesplezier te geven en om de binding met hun woonplaats en met leefijdsgenootjes in andere wijken te versterken. Alle verhalen in de krant worden verteld door kinderen en hebben een positieve insteek.

Lokale professionals
Aan de krant werken professionele journalisten, fotografen, een striptekenaar/cartoonist en een vormgever mee, allen uit Haarlem en omgeving. Lokale organisaties als de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Natuur- en Milieu-educatie (NME), het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), waterschap Rijnland en het Frans Hals Museum hebben een vaste plek in de krant. Via Jong023 bereiken zijn een groot en jong publiek, ouders, leerkrachten en scholen.

Positieve insteek
Jong023 luistert naar kinderen – in elke editie komen circa veertig kinderen aan het woord – en kiest altijd een positieve insteek bij het nieuws, zoals: ‘Wat doen kinderen in Haarlem om Oekraïense gezinnen te helpen?’ of ‘Wat kun je zelf doen voor de natuur?’ In april 2022 is Jong023 vertaald in het Oekraïens voor kinderen uit Oekraïne in Haarlem.

Zandvoorts preventiemodel
De uitbreiding van Jong023 naar Zandvoort is mogelijk door een subsidie vanuit het Zandvoortse preventiebudget. De gemeente Zandvoort zet de komende jaren extra in op het welzijn van de jeugd. Jong023 gaat de activiteiten voor jongeren onder de aandacht brengen en zal een verbindende schakel zijn tussen lokale maatschappelijke organisaties en de jeugd.

De ondertitel van Jong023, ‘de Haarlemse kinderkrant’, wordt ‘voor Haarlem en Zandvoort’.

 

 

 

 

 

- Advertentie -