Contextprogramma rondom transformatie bij installatie The Creature in Museum van de Geest

0

The Creature is een installatie die speciaal door het team van Tijd van de Wolf ontwikkeld is voor de binnentuin van Museum van de Geest en waarin elk seizoen een nieuw audioverhaal over transformatie te ervaren is. Als onderdeel van het contextprogramma werkt theatermaker Alexandra Broeder samen met jongeren die in behandeling zijn bij ggz-instelling Het Huis.

Iedere groep rondt dit proces af met een intieme, rituele ervaring voor publiek tijdens de seizoensovergang. Van het werkproces met de jongeren in Museum van de Geest, wordt door atelier Kok en Bonnier een film gemaakt. Het contextprogramma bestaat verder uit een openbare gespreksavond op 14 oktober en een afsluitende filmavond op 16 december in de Schuur waarop de documentaire in première gaat. De eerstvolgende publieke seizoensovergang is op zaterdag 15 juli.

Rituelen maken het mogelijk om iets dat leeft in de binnenwereld van de jongeren vorm en aandacht te geven, zonder het te problematiseren of op te willen lossen. Daarnaast zorgt het collectieve karakter van het proces voor verbinding en het ontslaat de jongeren van de rol van probleemeigenaar.” – Alexandra Broeder

Over het universum van The Creature
Het universum van The Creature is een samenwerking tussen theatergezelschap Tijd van de Wolf, de Schuur, Museum van de Geest en ggz-instelling Het Huis. De partijen hebben een gedeelde missie om mentale gezondheid onder jongeren bespreekbaar te maken en krachten te bundelen in kunst- en cultuurprogramma’s. De installatie bestaat uit een speciaal aangelegde tuin met daarbinnen een tempel, de ruimte van The Creature, vormgegeven door scenograaf Sacha Zwiers en met een soundscape van Roald van Oosten. Via een audioverhaal, geschreven door Alexandra Broeder, kan de bezoeker contact maken met het mysterieuze bomenmeisje, dat na een verblijf in het donker voorzichtig weer terugkeert naar het leven. Haar proces beweegt mee met de seizoenen en ieder seizoen wordt het verhaal aangepast. De installatie is tijdens bezoekuren van het museum te ervaren. Bij de installatie hoort een contextprogramma rondom transformatie.

Contextprogramma: samenwerking met jongeren, documentaire en podcast
Filmmakers van atelier Kok en Bonnier volgen Alexandra Broeder’s werk met de wisselende groep jongeren die gedurende het jaar meedoet aan het universum van The Creature. De documentaire gaat op 16 december, de dag van de laatste seizoensovergang, in première bij de Schuur. Speciaal uitgenodigde gasten zoals ceremoniebegeleider Margit van Harten van Bewust op Weg en ritueelontwerper Barbara Raes van Beyond the Spoken, worden betrokken bij het werkproces met de jongeren. Met hen gaat Alexandra Broeder ook in gesprek over respectievelijk plantmedicijn en transformatie, bewegen tussen leven en dood en het belang van rituelen in twee in het najaar te verschijnen podcastafleveringen.

Over ggz-instelling Het Huis
Het Huis is een innovatief specialistische kinder- en jeugdpsychiatrie centrum gevestigd in Haarlem en biedt hulp aan kinderen en jongeren van 6 tot 24 jaar en hun steunsysteem, wanneer zij zijn vastgelopen door psychische problemen. De behandeling in Het Huis is gebaseerd op het principe van ‘circulaire zorg’. De samenwerking met theatergezelschap Tijd van de Wolf en Museum van de Geest is een van de innovatieve projecten waarmee de instelling een nieuwe koers zet in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Over Museum van de Geest
Het Museum van de Geest is gefascineerd door het kunstwerk tussen je oren. Want niets is zo kleurrijk, krachtig en tegelijkertijd zo kwetsbaar als de menselijke geest. Museum van de Geest heeft twee vestigingen, in Haarlem en in Amsterdam. In 2022 winnaar van de European Museum of the Year Award.

Installatie The Creature | Contextprogramma 2023

  • 15 juli | Overgangsritueel met nieuw audioverhaal en rite met publiek door jongeren verbonden aan ggz-instelling Het Huis.
    Gratis bij te wonen, reserveren via: tickets.museumvandegeest.nl/nl/thecreature/tickets
  • 14 oktober | Overgangsritueel met nieuw audioverhaal + nagesprek met gasten in de Schuur.
  • 16 december | Overgangsritueel met nieuw audioverhaal + première documentaire van atelier Kok en Bonnier over het werkproces met jongeren verbonden aan ggz-instelling Het Huis in de Schuur.

Meer informatie over The Creature via de speciaal ontworpen Expo website: expo.museumvandegeest.nl/the-creature

Financieel mogelijk gemaakt door
Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, gemeente Haarlem, Fonds Podiumkunsten, Vriendenloterij Fonds, VSBfonds

 

 

 

 

 

- Advertentie -