Rotaryclub Haarlem viert 90ste verjaardag

0

Op 30 maart is het negentig jaar geleden dat de Rotaryclub Haarlem werd opgericht. In leeftijd is deze club de vijfde van Nederland.

Rotary werd in 1905 in Chicago opgericht door Paul Harris om de onderlinge verhoudingen in het maatschappelijk verkeer te verbeteren. In het bijzonder had hij het oog op dienstvaardigheid in het persoonlijke en zakelijke leven, het aankweken van hoge ethische normen in beroepsuitoefening en het bevorderen van internationale samenwerking. Inmiddels is Rotary een netwerk van 32.000 clubs in 200 landen. De afgelopen jaren hield deze organisatie zich onder andere bezig met een grootscheepse actie om polio de wereld uit te helpen.

Rotary in Haarlem
Bij de oprichting van Rotaryclub Haarlem in 1926 waren er zeventien leden, allemaal man, allemaal notabelen. In de loop van de jaren groeide de club tot ongeveer zeventig leden, van wie een groeiend deel vrouw is. De beroepen die vertegenwoordigd zijn variëren van artsen en bestuurders tot kunstenaars en ambtenaren, van kleine zelfstandigen tot ondernemers. Behalve in hun persoonlijke functioneren in het sociale en culturele leven leveren de leden ook materieel een bijdrage aan de maatschappij. In het kader van het jubileum worden onder andere substantiële giften uitgereikt aan een lokaal en een buitenlands project: het bouwen van een community center in Mutare, de stad waarmee Haarlem en de Rotary al jaren banden onderhouden, en de Weekend Academie Haarlem, waar jongeren ondersteund worden bij het ontwikkelen van hun talenten.

Rotaryclub Haarlem is behoorlijk met haar tijd meegegaan en heeft zich ontwikkeld tot een actieve en toegankelijke organisatie.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)