Feestelijke heropening Islamitische Gebedsruimte Spaarne Gasthuis Hoofddorp

0

De Islamitische Gebedsruimte van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp heeft een prachtige nieuwe uitstraling gekregen. Donderdag 28 april was de feestelijke heropening. Het ontwerp en de uitvoering van het interieur van deze sfeervolle ruimte zijn van beeldend kunstenaar Simone de Groot. Met het symbolisch uitpakken van de werkmaquette, overhandigd door Simone, opende Yvonne Wilders van de raad van bestuur van het Spaarne Gasthuis de ruimte. Daarna sprak Imam Mustafa ben el Moudden een gebed uit om de ruimte in te wijden.

De Islamitische Gebedsruimte is een ruimte voor alle gasten die behoefte hebben aan een moment van rust, bezinning, acceptatie of troost. Het ontwerp voor de Islamitische Gebedsruimte is ontstaan in samenwerking met de geestelijk verzorgers van het Spaarne Gasthuis, een klankbordgroep van medewerkers, gasten en de Islamitische Raad Haarlem.

Samenhang
Het ontwerp is een combinatie van Hollandse eenvoud en Arabische motieven”, vertelt Simone de Groot. “In de geometrie zie je de bouwstenen van ons universum en hoe alles met elkaar samenhangt. De stap van dit eenheidsbesef naar godsbesef is heel klein.” Tijdens het officiële openingsmoment en daarna in de stilte van het gebed van de Imam was dit voor de aanwezigen duidelijk voelbaar.

Handgetekend
Blikvanger in de ruimte is het verlichte fotoplafond met handgetekend geometrisch patroon. In het ontwerp voor het tapijt zijn de richting van Mekka en gebedsmatjes opgenomen. De wollen wand met gouden gebedsnis hangt ietsje schuin in de ruimte en vormt zo de Qibla muur. Dat is de muur die met zijn rug naar Mekka wijst. Deze wand gloeit zachtjes en warm door verlichting erachter. Arabische calligrafie siert de muren en ook de houten kasten hebben een vakverdeling die is gebaseerd op Arabische letters.

Gasthuis voor alle gezindten
Het Spaarne Gasthuis is een Gasthuis voor alle gezindten. Naast de Islamitische Gebedsruimte is er in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp een kerkzaal met bidkapel en een stiltecentrum met een meer algemene vormgeving.