Haarlem zet duocontainers in voor plastic en papier

1

Afval scheiden wordt steeds makkelijker

Gemeente Haarlem deelt voor de inzameling van papier en plastic, blik en drankenkartons duocontainers* uit. Dit jaar krijgen huishoudens in het Vondelkwartier, Garenkokerskwartier, de Hasselaersbuurt en Meerwijk een duocontainer. Met de duocontainer is het makkelijker om papier, plastic, blik en drankenkartons thuis te scheiden.

De duocontainer is een van de maatregelen uit het afvalscheidingsplan dat Haarlem heeft gemaakt. De hoeveelheid restafval in Haarlem is nu 265 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil zoveel mogelijk omgekeerd gaan inzamelen. Waardevolle grondstoffen zoals papier, plastic, blik, drankenkartons en gft kunnen thuis of dichtbij huis worden weggeworpen. Restafval kunnen mensen op iets verdere loopafstand wegbrengen.

Geslaagde proef
Wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema vertelt over de geslaagde proef in Molenwijk, Boerhaavewijk en een deel van het Ramplaankwartier: “Het blijkt dat 85% tevreden is over de duobak en niet terug wil naar ondergrondse containers. Uit de proef blijkt ook dat 70% van de huishoudens meer afval is gaan scheiden. We hopen dat ook de rest van de stad enthousiast wordt over de duocontainer. Je kunt je papier, plastic, blik en drankenkartons thuis inzamelen. De bewoners in Molenwijk, Boerhaavewijk en Ramplaankwartier kunnen de duocontainer houden.

Wijkgerichte aanpak
Haarlem voert de duocontainers de komende jaren per wijk in. Dit jaar krijgen zo’n 4.500 huishoudens in het Vondelkwartier, Garenkokerskwartier, de Hasselaersbuurt en Meerwijk een duocontainer. Dat gebeurt naar verwachting in juni. Ook de andere maatregelen uit het afvalscheidingsplan voert de gemeente de komende jaren per wijk in. Per wijk bespreken de gemeente en Spaarnelanden het plan met de wijkraad, waarbij elke keer wordt gekeken wat het beste bij de wijk past. Bewoners krijgen tijdig bericht wanneer zij de duocontainer ontvangen.

Restafval in Haarlem daalt
In 2016 is het restafval in Haarlem gedaald van 278 kg naar 265 kg per inwoner. Er is vooral meer gft gescheiden. Deze toename is mede te verklaren door de 3.000 extra gft-containers die vorig jaar zijn uitgedeeld in Haarlem. In 2016 is veertien procent meer plastic, blik en drankenkartons gescheiden aangeleverd. Of deze toename alleen komt doordat sinds 1 oktober 2016 Haarlemmers ook blik en drankenkartons bij het plastic kunnen weggooien, is nog te vroeg om te zeggen. Met deze maatregelen moet de hoeveelheid restafval verder dalen.

Meer weten? Kijk op www.wijscheidenafval.nl.

* Wat is een duocontainer?
Een duocontainer bestaat uit twee vakken. Een vak voor papier en karton en een vak voor plastic, blik en drankenkartons. Het papier wordt apart van het plastic ingezameld (ook in de inzamelwagen blijft het apart) zodat beide grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

Advertentie

1 REACTIE

  1. Als ze de opening iets groter zouden maken zou fijn zijn nu kan er haast geen boodschappen tas met spul er door

Comments are closed.