Lezing door Hans Aarsman over de Methode-Holmes

0

Op donderdag 18 januari, aanvang 20:00 uur, komt Hans Aarsman een lezing verzorgen in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). De Methode-Holmes is een lezing over foto’s analyseren als een detective, foto’s als een verzameling feiten bekijken. De achterliggende gedachte is: als je maar goed kijkt en goed nadenkt, dan weet je hoe het zit in de wereld.

De toegangsprijs bedraagt € 7,50; niet-leden betalen € 10,-. Reserveer je kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Geïnspireerd door de boeken van Sherlock Holmes liet Hans Aarsman de methode die Sherlock in zijn boeken gebruikte los op fotografie. Hij ging niet meer kijken naar hoe iets gefotografeerd is, maar gewoon naar wat er op een foto staat. Dus niet als mensen die van fotografie houden, maar meer als wetenschapper: foto’s als een verzameling feiten bekijken. De Methode-Holmes gaat over het aanscherpen van het observatievermogen. Over de mogelijkheden en de beperkingen die het stilstaande tweedimensionale beeld biedt. Over de onlosmakelijke eenheid van beeld en woord.

Hans Aarsman’s (1951) bezigheden laten zich het beste omschrijven als veldwerk. In diverse theaters in Nederland staat hij dit jaar met een onemanshow over zijn veldwerk: Zelf Weten. Zijn fotografische werk is diverse keren te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij schreef theaterstukken, waaronder een monoloog met Garry Winogrand in de hoofdrol. Iedere donderdag in de Volkskrant, iedere zaterdag in De Tijd staat de Aarsman Collectie, waarin hij als een detective met een loep boven foto’s hangt.

Info
Donderdag 18 januari | 20:00 – 21:30 uur | € 7,50 / € 10,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32

- Advertentie -