Tegenlicht Meet Up: burgerinitiatieven ook voor gewone mensen?

0

Naar aanleiding van de uitzending van VPRO Tegenlicht Ons Gemeengoed op 1 april organiseert het debat- en cultuurpodium Pletterij in Haarlem op dinsdag 1 mei om 20.00 uur een Tegenlicht Meet Up over burgerinitiatieven.

Binnen de regio zijn er tientallen burgerinitiatieven actief en de gemeente Haarlem ondersteunt deze met een eigen platform. Binnen de burgerinitiatieven nemen burgers het heft in eigen hand. Zij voorzien in behoeften die overheid en de markt niet weten in te vullen.

Maar vormen burgerinitiatieven een werkelijk alternatief voor een zich terugtrekkende overheid? En komen burgerinitiatieven ten goede aan de gehele lokale samenleving of is het vooral een feestje voor en door hogeropgeleiden en hipsters?

Een ontdekkingstocht met burgers, bestaande initiatieven en politiek. Sprekers zijn:

  • Tine de Moor, hoogleraar Sociale en Economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het functioneren van instituties die gericht zijn op collectieve activiteiten zoals gilden, marktgenootschappen en moderne burgerinitiatieven.
  • Margo Trappenburg, hoofddocent Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar Grondslagen van het maatschappelijk werk aan de Universiteit voor humanistiek en schrijft onder meer over de verzorgingsstaat.
  • William Voorberg, bestuurskundige en als post-doc verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Hij promoveerde onlangs op een onderzoek naar co-creatie en burgerparticipatie.

De avond wordt geleid door Roger Cohen, journalist van het Financieel Dagblad.

Info
De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. De avond begint om 20.00 uur. Reserveren via www.pletterij.nl.