Haarlemmer lanceert eerste Nederlandse kinderboekenpodcast

De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur

0

De Grote Vriendelijke Podcast is de naam van de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. De maandelijkse podcast is een initiatief van de Haarlemse kinderboekrecensent Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (JaapLeest.nl) en wordt opgenomen in kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem.

In de onafhankelijke podcast bespreken Maliepaard en Friso maandelijks enkele nieuwe kinderboeken en ontwikkelingen in de jeugdliteratuur. Ook ontvangen zij een gast met wie ze uitgebreid ingaan op diens werk. Dat kan een schrijver zijn, maar ook een illustrator of vertaler. Het duo richt zich tot een volwassen publiek en hoopt met de podcast de breedte van de Nederlandse jeugdliteratuur te laten zien. Bas Maliepaard: “Er verschijnen veel interessante en boeiende kinderboeken en daar is relatief weinig aandacht voor in de reguliere media. Wij willen met dit nieuwe platform ons enthousiasme over jeugdliteratuur met anderen delen.

Om feestelijk van start te gaan, staan er vanaf vandaag – aan de vooravond van de Kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) – meteen twee afleveringen van De Grote Vriendelijke Podcast online. In de ene uitzending is Theo Thijssen-prijswinnares Bibi Dumon Tak te gast. Zij is vooral bekend van haar non-fictieboeken over dieren. Vandaag verschijnt er voor het eerst een dichtbundel voor kinderen van haar hand: Laat een boodschap achter in het zand (Querido).

Jacques Vriens komt in de andere aflevering vertellen over zijn nieuwe boek Code Kattenkruid (Van Holkema & Warendorf), dat 26 september uitkomt en waarin euthanasie het belangrijkste thema is. Vriens schreef veel boeken over geschiedenis en school, die nog steeds erg populair zijn bij kinderen, maar gaat ook controversiële maatschappelijke onderwerpen niet uit de weg.

De Grote Vriendelijke Podcast is te vinden op www.degrotevriendelijkepodcast.nl en alle grote podcastplatforms, waaronder iTunes, Apple Podcasts en Stitcher. Vanaf begin 2019 is de GVP ook op Spotify te beluisteren.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)