Haarlem wordt steeds gasvrijer

Voorbeeldwoning gasvrij wonen bij Schoterveense molen

0

Bijna alle Haarlemmers verwarmen hun huis nu met aardgas. In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af!

Om Haarlemmers te helpen in het zoeken naar oplossingen voor gasvrij wonen, kunnen bewoners vanaf oktober terecht in de voorbeeldwoning bij de Schoterveense molen.

Vrijdag 5 oktober om 16.00 uur openen wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en wethouder vastgoed Jur Botter de woning feestelijk.

De molenaarswoning naast de Schoterveense molen is duurzaam verbouwd. De gemeente is eigenaar van deze woning en gaf de Huizenaanpak de opdracht de woning gasvrij te maken.

De Huizenaanpak is een samenwerkingsverband van vakmensen die Haarlemmers een aanbod per woningtype bieden. Met o.a. een warmtepomp, ventilatiesysteem, lage temperatuurverwarming en zonnepanelen op het dak van het Nova College is de woning gasvrij. Molenaarster Joyce Beneker huurt de woning van de gemeente. De woning is een voorbeeldwoning van de Huizenaanpak. Haarlemmers die duurzaam willen verbouwen en graag willen kijken hoe dat er uitziet, kunnen op afspraak het molenaarshuisje bezoeken.

Wethouder Jur Botter is blij met de opening van de voorbeeldwoning: “De gemeente geeft graag het goede voorbeeld in het gasvrij maken van Haarlem. Al onze gemeentelijke panden gaan we verduurzamen. Het molenaarshuisje is een voorbeeld hiervan.” Wethouder Cora-Yfke Sikkema: “De woning laat ook de samenwerking zien die we met de Huizenaanpak hebben. Nu kunnen Haarlemmers bij een woning terecht waar allerlei maatregelen zichtbaar zijn zoals ventilatie, warmtepomp en lage temperatuur verwarming. De adviseurs van de Huizenaanpak geven uitleg.