Don’t Shoot the Pianoplayer in de Toneelschuur

19 februari

0

In Don’t Shoot the Pianoplayer van De Stokerij Schiedam kijkt veteraan Nico (Yorick Zwart) terug op zijn aandeel bij de Val van Srebrenica. Deze voorstelling toont de voortdurende worsteling van deze veteraan met zijn PTSS, die een uitlaatklep vindt in zijn omgang met de zingende etalagepop Cat (Catalijne Janssen).

Op een stand-up achtige manier wordt de kijker meegenomen in deze nationaal traumatische tragikomedie van onze vaderlandse geschiedenis. Na de succesvolle korte editie op festival de Parade in de zomer van 2017, is deze prachtige voorstelling nu terug in een avondvullende uitvoering. Aansluitend op de voorstelling vindt een nagespek met veteraan Andries Boneschansker plaats, die in juli 1995 aanwezig was bij deze donkere episode in voormalig Joegoslavië.

Don’t Shoot the Pianoplayer is deel 1 uit de serie Human Inc. Een serie van vijf voorstellingen over hoe grote internationale bedrijven en overheden de verbinding met het individu verliezen.

recensies

  • Trouw
    Zwart speelt Nico fraai, hij is verbeten optimistisch, maar kan de ellende die hij gezien heeft maar moeilijk verhullen. Mooi muzikaal omlijst door Catalijne Janssen die eruit ziet als een etalagepop met grote ogen, maar meestal onderbreekt Nico haar ruw door tegen het kistje waar ze op staat te schoppen. Hij heeft iets tragikomisch, deze man die op zijn 20e werd uitgezonden en er het beste van probeerde te maken: ‘Je kunt op die leeftijd hebt, zoals ‘een soldaat’ of ‘een acteur’ en hoe de werkelijkheid blijkt te zijn. Daar gaapt uiteraard een groot gat tussen.
  • NRC Handelsblad
    Yorick Zwart speelt een Dutchbat-veteraan, als twintiger uitgestuurd naar Srebrenica. Hij geeft een lezing over ons nationale trauma uit ’95, en probeert het luchtig te houden. Ondoenlijk natuurlijk, bij zo’n onderwerp. In de heldere tekst van Rutger Kroon wordt steeds duidelijker dat de veteraan zijn frustratie nauwelijks de baas kan blijven. Zwarts speelt dit knap, met precies de goede dosis agressie én humor. Pijnlijk, maar nergens pathetisch.

credits
Spel en idee: Yorick Zwart
Tekst: Rutger Kroon
Zang: Catalijne Janssen
Nagesprek: Andries Boneschansker
Regie-advies: Wannie de Wijn

Speeldata
Don’t Shoot the Pianoplayer is op dinsdag 19 februari te zien in de Toneelschuur. Kijk voor meer informatie over de voorstelling en de complete speellijst op human-inc.nl of destokerijschiedam.nl.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)