Tentoonstelling over gasvrij wonen in de Bibliotheek Haarlem Noord

Hoe gasvrij ben jij al?

0

De vlam moet uit. De gasvlam dan… Haarlem wil in 2040 geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. Hoe gasvrij ben jij al? Ontdek in de Bibliotheek Haarlem Noord wat jij kunt doen om jouw huis klaar te maken voor aardgasvrij wonen.

Vanaf 1 februari kun je in de Bibliotheek Haarlem Noord de tentoonstelling ‘In Haarlem staat een huis – Gasvrij wonen in Haarlem’ bezoeken. Kom kijken wat andere Haarlemmers al doen om zich voor te bereiden op de energietransitie.

Aanpassingen
De Haarlemmers in de tentoonstelling gingen zelf aan de slag: zij gebruiken al steeds minder aardgas in hun huis of wonen zelfs al helemaal ‘aardgasvrij’. Bekijk de voorbeeldwoningen en kom meer te weten over mogelijke aanpassingen, zoals koken op inductie, de werking van een warmtepomp of zonnepanelen. Ook is er informatie over de duurzaamheidslening van de gemeente.

Opwarming aarde
In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af! Een stad zonder aardgas is nodig om de opwarming van de aarde te stoppen, zoals regeringen in 2015 in Parijs hebben afgesproken. Het lijkt allemaal ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. We moeten dus allemaal op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen.
Kijk voor meer informatie over gasvrij wonen op www.haarlemgasvrijer.nl en op www.huizenaanpak.nl.

Tentoonstelling
Je kunt de tentoonstelling bekijken van 1 februari tot en met 30 april 2019 tijdens openingsuren van de Bibliotheek Haarlem Noord: de Bibliotheek Haarlem Noord, Planetenlaan 170, 2024 EX Haarlem.

De tentoonstelling stond in het voorjaar van 2018 in het ABC Architectuurcentrum onder de naam ‘In Haarlem staat een huis #1 Energietransitie: los van het aardgas’. Door een samenwerking tussen de Huizenaanpak, de gemeente Haarlem, Kennemer Energie en het ABC is de tentoonstelling tot stand gekomen.