Elite gezocht in Areopagus Bloemendaal

Predikant Ad van Nieuwpoort in gesprek met Quote hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck

0

Op zondag 26 mei om 16.00 uur is Sander Schimmelpenninck te gast bij de maandelijkse Areopagus in het kerkje aan het kerkplein in Bloemendaal. Ad van Nieuwpoort, de predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk, gaat in gesprek met de hoofdredacteur van het zakenblad Quote, Sander Schimmelpenninck, die onlangs het boek ‘Elite gezocht’ schreef samen met predikant en ondernemer Ruben van Zwieten. Wat maakt een goede elite? En hoe zou een moderne, ene twintigste-eeuwse elite zich moeten gedragen? Daarover zal het ook in deze laatste aflevering van Areopagus van dit seizoen gaan. Maar ook over wat Schimmelpenninck drijft om enerzijds de stem van de economische elite te zijn en tegelijk deze elite zo te bekritiseren?

De hoofdredacteur van Quote en de ‘dominee van de Zuidas’ stellen in hun boek ‘Elite gezocht’ dat elke maatschappij behoefte heeft aan een goed functionerende elite. Tegelijk zien zij dat er een toenemende vervreemding is ontstaan tussen de elites en het volk, maar ook tussen de elites onderling. Wat maakt een goede elite en hoe zou een moderne, ene twintigste-eeuwse elite zich moeten gedragen? Aan de hand van een viertal fictieve personages die het bepaald niet fictieve verhaal van onze economische elite vertellen proberen zij een antwoord op die vragen te formuleren.

Schimmelpenninck is een telg uit het adellijke geslacht Schimmelpenninck en zoon van de oud-rentmeester van kasteel Twickel ir. Albert Hieronymus graaf Schimmelpenninck en radiologe Marie Liesbeth Henriëtte Helène Scheiffers. Na zijn jeugd in Diepenheim studeerde hij rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en in Milaan. Hij was lid van het Rotterdamsch Studenten Corps. Na zijn studie werkte Schimmelpenninck drie jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Daarna begon hij met zijn studievriend Jaap Reesema een pizzarestaurant in Amsterdam. In 2013 begon hij als redacteur bij Quote, enkele jaren later werd hij daar hoofdredacteur. Hij is regelmatig te gast bij talkshows als DWDD, Pauw en Jinek.

Areopagus is een gesprek over wat iemand beweegt, over zijn of haar achtergrond, over doelen en idealen en de praktijk van het leven in onze huidige maatschappij, in onze wereld.

Van Nieuwpoort probeert ook juist het persoonlijke verhaal naar boven te krijgen over wat de gastspreker drijft en inspireert en waarom hij/zij doet wat hij/zij doet. In 2019 waren radiopresentator Lara Rense, topfunctionaris Rein Willems en Minister van Staat Piet Hein Donner al te gast bij Areopagus.

Over Areopagus
Schrijver en predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort (1966) heeft sinds 2013 elke maand een openbaar gesprek met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet. Een politicus, bestuurder of schrijver bijvoorbeeld. Areopagus vindt elke maand op een zondagmiddag om 16.00 uur in de Dorpskerk plaats. Het publiek participeert en na afloop is er een meet&greet met de gastspreker. Het is toegankelijk voor iedereen en wordt live uitgezonden door radiobloemendaal.nl.

Eerdere gasten in Areopagus waren onder meer: Piet Hein Donner, Alexander Rinnooy Kan, Ankie Broekers, Bas Heijne, Johanna ter Steege, Jan Pronk, Dorien Pessers, Bastiaan Ragas, Jan Pronk, Albert Röell, Huub Oosterhuis, Alexander Münninghoff, Freek de Jonge, René van Rijckevorsel, Youp van ‘ t Hek, Dick Boer etc.

Meer informatie over Areopagus en andere activiteiten staan op www.kerkpleinbloemendaal.nl.