Tentoonstelling Through the Bathroom Window in de Vishal

Vloeibare grens tussen binnen en buiten

0

Van 14 augustus tot en met 19 september is de tentoonstelling Through the Bathroom Window te zien in de Vishal. In deze expositie sijpelt, stroomt, kruipt en breekt de buitenwereld naar binnen. We kunnen ons er niet voor afsluiten. Maurice Bogaert toont een installatie, er zijn tekeningen en geënsceneerde foto’s te zien van Sylvie Zijlmans, frames van Tonneke Sengers en een ruimtelijke tekening van Irene van de Mheen. Renée Borgonjen is curator van de tentoonstelling.

De expositie Through the Bathroom Window vormt een tweeluik met Octopus’s Garden, die begin volgend jaar zal plaatsvinden. Samen sluiten ze aan bij de ruimtelijke hoedanigheid van de Vishal, waar de grens tussen binnen en buiten fluïde is.

Maurice Bogaert toont een (vertekende) maquette en een XL model van het huis waar hij woont. Vanuit zijn atelier, op drie kwartier fietsen afstand, probeerde hij het huis voor de geest te halen en na te bouwen – zonder hulp van foto’s of maten. Er verschenen steeds meer muren, maar hij kreeg geen greep op de ruimte daartussen. Beide modellen zijn voorstudies voor zijn boek, dat in tweevoud op een lessenaar ligt. Aan de lessenaar kunnen twee personen tegenover elkaar plaatsnemen. Bogaerts boek gaat over de parallelle levens van Walter Benjamin en Albert Speer. Tijdgenoten die zich een compleet andere stad voorstelden, één in het verleden, de ander in de toekomst. Hij ziet ze aan het werk: Benjamin aan zijn schrijftafel en Speer achter zijn tekentafel, gebogen over hun papieren, de een in Parijs, de ander in Berlijn. Bogaert ontketent een dialoog die nooit heeft plaatsgevonden maar alsnog gestalte krijgt in zijn boek dat, samen met de maquettes van verschillende schaal, een filmische ervaring in gang zet.

De tekeningen en geënsceneerde foto’s die Sylvie Zijlmans al jaren geleden maakte (van 2003 – 2015), lijken met terugwerkende kracht een vooruitwijzing naar de ongemakkelijke werkelijkheid waarin we ons thans bevinden. Ze gaan stuk voor stuk over de dreiging van besmetting en de buitenwereld die ongenadig naar binnen stroomt. De onheilspellende sfeer die nu alomtegenwoordig is, wordt hier bijna tastbaar. Zijlmans’ foto’s werken als stills van films. Het drama ontrolt zich verder in je hoofd. De precisie van de mise en scène en het aanzienlijke formaat maken ze tot indringende stillevens die je niet op afstand kunt houden en onder je huid kruipen.

De frames van Tonneke Sengers houden het midden tussen verschillende disciplines en bevinden zich tussen twee en drie dimensies. Sengers werkt in een strak stramien. Daarmee bereikt ze ruimtelijke effecten. De frames zijn op het eerste gezicht identiek maar verschillen van elkaar op subtiele wijze. Ze veroorzaken een schaduwspel als je ze aan je oog voorbij laat trekken, net als bij een zoötroop. ‘20 FPS’ staat voor 20 frames per second, dat is de snelheid die beweging impliceert. Een beweging die door de ‘verspringende’ schaduwen tot stand komt.

Irene van de Mheen maakt een ruimtelijke tekening in de Vishal, geïnspireerd op een verhaal van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. ‘Casa tomada’ gaat over een broer en een zus die zich steeds verder terugtrekken in hun huis dat langzamerhand wordt overgenomen door het onbekende. Terwijl ze zich verschalken in de verste uithoek van hun woning, wordt de werkelijkheid ingehaald door de verbeelding – met alle vertekeningen van dien. In haar werk onderzoekt Van de Mheen de reikwijdte van het tekenen, de
verhouding tussen het vlak en de driedimensionale ruimte en de dunne lijn tussen illusie en realiteit. Met haar dalen we af in het donkerste deel van de Vishal.

In dezelfde periode is in de Kleine Zaal het werk ‘For all we know 3’ te zien van Peet Verrijn Stuart.

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium. De Vishal ontvangt financiële steun van de gemeente Haarlem.

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelKlein Caprera: Familie Zomer zondagen in de openlucht
Volgend artikelOptreden Grootste Band van Nederland naar 2022
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.