Hans Krol verzamelde in 50 jaar talrijke librariana. Wat zijn dat? Van alles wat met bibliotheken te maken heeft. De verzameling omvat boeken, brochures, folders, ca 1000 ex libris, meer dan 10.000 boekenleggers, ruim 550 gravures, 9000 ansichtkaarten, 120 boeksimulanten, 175 leesbeeldjes, 1200 postzegels en 800 boekhandel etiketjes over allerlei bibliotheken in de hele wereld. En Hans verzameld ook bibliobussen. Deze zijn nu te zien in het Kleinste museum van Haarlem.

Een bibliobus is een rijdende, vaak openbare, bibliotheek die rondrijdt in afgelegen gebieden om mensen in de gelegenheid te stellen boeken te kunnen lezen. “Van de model-bibliobussen bezit ik momenteel een 50 stuks, de meeste uit Duitsland, enkele uit Engeland en de Verenigde Staten, 3 uit Nederland en 1 uit Japan,” zegt Hans Krol.

De eerste aanwinst ontving Hans in 1969 in Ürgüp (Turkije) van de bibliothecaris/wijnfabrikant Mustafa Guzelgöz. Hij runde een ezel-bibliotheek. De boeken werden in kisten vervoerd per ezels in de dorpen van Capadocië. De in 2005 overleden bibliothecaris is met een straatnaam en drie standbeelden vereerd in de steden Ürgüp, Nevsehir en Istanbul.

Het idee van een rijdende bibliotheek werd voor het eerst uitgevoerd in Washington County in Maryland, de Verenigde Staten van Amerika. Daar werden in 1905 met behulp van paard en wagen voor het eerst boeken uitgeleend. Na de Eerste Wereldoorlog verbreidde dit verschijnsel zich verder over de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Batavia, waarbij het niet alleen om uitleen, maar ook om verkoop van boeken ging.

De eerste echte boekenbus in Nederland is in 1947 in Nijmegen geïntroduceerd als omgebouwde Engelse kantinewagen. In 1951 reed ook in de buitenwijken van Haarlem een bibliobus, evenals in de dorpen van de Haarlemmermeer. Op het hoogtepunt rond 2000 telde Nederland zo’n 200 boekenbussen.

Hans Krol verzamelde zijn gigantische collectie via het aanschrijven van instellingen, bezoeken aan bibliotheken in meer dan 80 landen, op verzamel- en ruilbeurzen, markten, kringloopwinkels en veilingsites.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst Centrum Haarlem bestaat dit jaar 50 jaar. Dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

De passie van Hans Krol
22 juli t/m 13 september 2021
Kunst Centrum Haarlem
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem
In de zomerperiode geopend van woensdag t/m zaterdag tussen 11 en 17 uur.

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelFilm in Caprera
Volgend artikelHet nieuwe boek van Jennifer Wagemans uit Haarlem is verschenen: De legendes van Pendar 5
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.