Extremer weer en zeespiegelstijging vragen om ruimte voor water

0
Photo by Elina Volkova / Pexels.com.
Photo by Elina Volkova / Pexels.com.

Op maandag 9 oktober 2023 heeft het KNMI nieuwe klimaatscenario’s gepubliceerd. Deze laten zien dat klimaatverandering nog sneller gaat dan eerder gedacht. De opwarming van de aarde zorgt voor extremer weer en een snellere zeespiegelstijging. Om in het gebied van Rijnland droge voeten en voldoende zoet water te houden, moeten we daarom breder kijken dan alleen hogere dijken en betere gemalen.

Het IPCC-rapport van zomer 2021 en de klimaatscenario’s van het KNMI (2023) laten zien dat klimaatverandering sneller gaat dan eerder gedacht. De gevolgen worden steeds zichtbaarder en we krijgen steeds vaker te maken met warmere en drogere zomers en nattere winters. Vier van de vijf afgelopen jaren waren extreem droog. Ook doen zich met enige regelmaat extreme neerslagsituaties voor. Het KNMI signaleert ook dat weersextremen elkaar sneller gaan opvolgen.

Investeren in een toekomstbestendig watersysteem
Rijnland werkt dan ook al langer aan een toekomstbestendig watersysteem: het geheel van sloten, plassen, kanalen, gemalen, dijken en waterbergingen. Aad Straathof, hoogheemraad: “In de afgelopen twee decennia is meer dan een miljard euro uitgegeven om de capaciteit van de boezemgemalen te vergroten, twee piekbergingen aan te leggen, primaire en regionale keringen te versterken, de waterkwaliteit te verbeteren, polders te laten voldoen aan de wateroverlastnormen en klimaatbestendige wateraanvoerroutes te realiseren.”

Breder kijken dan alleen technische oplossingen
Straathof: “We blijven investeren in ons watersysteem, maar met alleen betere gemalen, hogere dijken en nieuwe piekbergingen redden we het niet. Het is belangrijk dat onze steden, onze polders en natuurgebieden klimaatbestendig worden ingericht.” Dat geldt niet alleen voor nieuwe gebiedsontwikkelingen, maar juist ook voor de bestaande bebouwing in steden, het platteland en de natuurgebieden. Er is meer ruimte nodig voor het water. En aan de kust meer ruimte voor het versterken van de duinen. Het klimaat verandert en dus is tijdig anticiperen nodig.

Voorbereid zijn op klimaatverandering
Wat de nieuwe KNMI-scenario’s precies betekenen voor het Rijnlandse gebied en het Rijnlandse watersysteem gaat Rijnland de komende maanden analyseren. Dit doet Rijnland voor twee termijnen 2050 en voor lange termijn (2100). Inwoners en bedrijven zullen in natte periodes ook zelf maatregelen moeten nemen om meer ruimte te geven aan extreme neerslag. En in droge periodes moeten ze manieren zoeken om minder water gebruiken.

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: