Striptekenaar Marcel Ruijters in De Hallen Haarlem

0

28 mei 2016 t/m 8 januari 2017

Naar aanleiding van de Stripdagen Haarlem heeft tekenaar Marcel Ruijters, bekend van de stripbiografie Jheronimus, ‘De Bovenkamer’ van De Hallen Haarlem ingericht. In het museum is net de tentoonstelling Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850 van start gegaan. Ruijters zegt over zijn expositie die hij de titel Van Hot naar Her meegaf: ‘Als stripauteur heb ik geleerd dat het vertellen van een verhaal zelden buiten verplaatsingen kan: je stuurt de held(en) op pad en daaruit volgen belevenissen’.

In de nok van De Hallen Haarlem aan de Grote Markt – ‘De Bovenkamer genaamd’ – maakt een gastcurator (een schrijver, een striptekenaar) jaarlijks een visueel verhaal op basis van de museale collecties. De verzameling van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem rangeert van middeleeuwse martelwerktuigen en zeventiende-eeuwse portretten tot hedendaagse installaties.

Marcel Ruijters
In 2016 is Marcel Ruijters de gastverteller van dienst. Het thema ‘Reizen’ dat in 2016 regelmatig opduikt in het tentoonstellingsprogramma van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem functioneerde als een van zijn inspiratiebronnen. Ruijters (1966) is bekend om de verbindingen die hij maakt tussen beeldverhaal, grafiek en kunst. Zijn werk krijgt door de diklijnige gravurestijl en het licht psychedelische en soms taboedoorbrekend karakter vaak het stempel underground. Bekende albums van zijn hand zijn onder meer Dr. Molotow, Roadkill 2010 en de driedelige serie Troglodytes. In 2015 won Marcel Ruijters de Stripschapprijs en realiseerde hij de schilderachtige stripbiografie Jheronimus, over het leven van kunstenaar Jeroen Bosch.

Van Hot naar Her
Marcel Ruijters zegt over Van Hot naar Her: ‘De laatste vijftien jaar gaat mijn interesse vooral uit naar de Middeleeuwen, een tijd waarin – veldtochten buiten beschouwing gelaten – pelgrimages de meest voorkomende vorm van reizen was: uitputtende voettochten naar plaatsen waar de relieken van heiligen werden bewaard. De gemiddelde mens zag buiten zijn geboortestreek niet veel van de wereld. De Fernweh van pelgrims lag natuurlijk in het verlengde van het verlangen naar het hiernamaals, maar je droomt per definitie van een plaats waar je niet bent. Toch was men zich in vroeger eeuwen bewust van zijn beperkte blik, getuige het komische verhaal over de ‘rogstekers’, waarin onwetende boeren een van de viskar gevallen dode rog voor een monster uit de hel aanzien.’ Van Hot naar Her kwam tot stand in samenwerking met de Stripdagen Haarlem en Tonio van Vugt.

Reiskoorts
De tentoonstelling Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850 in De Hallen Haarlem brengt in kaart wat reizen de afgelopen honderdvijftig jaar heeft betekend voor de Nederlandse kunst. Avontuurlijke kunstenaars als Maerten van Heemskerck en Jan van Scorel ondernamen in de zestiende eeuw al lange reizen, maar vanaf het midden van de negentiende eeuw nam het aantal reizen sterk toe. Met de komst van vervoermiddelen als de trein en later het vliegtuig kwamen ook verre bestemmingen binnen het bereik van kunstenaars. Geleidelijk aan werd de hele aardbol onderzoeksterrein. Reiskoorts brengt de Fernweh van moderne en een aantal hedendaagse Nederlandse kunstenaars in beeld met kunstwerken van onder meer Jan Sluijters, Isaac Israels, Leo Gestel en Marius Bauer, tot Joost Conijn, Jan Dibbets, Henri Jacobs, Jennifer Tee en Rob Birza. Op welke manier reiservaringen werden verbeeld in de zestiende en zeventiende eeuw, ziet u tot en met 30 oktober in een presentatie in het Frans Hals Museum.

Reiskoorts wordt mogelijk gemaakt door ruimhartige ondersteuning van de Dr. Marijnus Johannes van Toorn & Louise Scholten Stichting

De Hallen Haarlem is begunstigde van de BankGiro Loterij.