Reconstructie Cornelis onthuld

0

Op donderdag 13 oktober onthulde burgemeester Jos Wienen de reconstructie van Cornelis. Deze Haarlemmer leefde in het midden van de 15e eeuw en van zijn botten en schedel is een reconstructie gemaakt. We kunnen nu zien hoe hij er uit moet hebben gezien in zijn tijd. Cornelis is vanaf heden te bewonderen in het gemeentelijk archeologisch museum.

Speciaal voor basisschool leerlingen is een tekenwedstrijd gehouden, waarbij kinderen in 3 leeftijdscategorieën gevraagd werden om Cornelis een gezicht te geven. Wethouder Jur Botter reikte een mooie prijs uit voor de best gelijkende tekening per leeftijdscategorie. “Met Cornelis maken wij het onzichtbare zichtbaar“, aldus Jur Botter. “Het beleven van het archeologisch erfgoed is belangrijk voor iedere Haarlemmer en dat begint al bij onze kinderen“.

Traditie
Gemeente Haarlem heeft een lange traditie van archeologische monumentenzorg. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw -dit is lang voordat het een verplichting voor iedere gemeente werd- is Haarlem al actief bezig met het veilig stellen en zichtbaar maken van het archeologische erfgoed. Het museum op de grote markt is eigenlijk het gemeentelijk depot van alle archeologische vondsten. Gemeente Haarlem heeft dit depot opengesteld zodat iedere Haarlemmer kennis kan maken met het verleden van de stad.

Burgemeester Jos Wienen; “Ik ben van huis uit historicus en hecht daarom veel waarde aan cultureel erfgoed. Met een uniek open depot van alle archeologische vondsten verbinden we in Haarlem niet alleen het verleden met het heden, we verbinden ook Haarlemmers met elkaar. Archeologische monumentenzorg geeft ons een gezamenlijke identiteit“.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)