Salsa dansdocent op houten klompen wil weer lesgeven

0

Sederick Short is een voormalige Nederlandse salsa danskampioen en ‘salsa gun for hire’. Dit ZZP-er opererend onder Wooden Clogs Dance Productions wil duidelijkheid over wanneer hij de danslessen weer kan hervatten. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschool eigenaren duidelijkheid van het kabinet.

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Sederick zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. “Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen,” stelt de dansdocent.

Wel dansen op school, niet in de dansschool?
Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij een aantal dansscholen nu buiten dansles. Een dansdocent verklaarde dat buiten op hun parkeerterrein hun leerlingen met voldoende afstand kunnen dansen. De reacties van hun buren zijn overwegend positief. Maar liever geven ze natuurlijk in de dansschool zelf les. In een van hun goed geventileerde zalen. Buiten dansen is verre van ideaal voor kinderdans.

Dansles is veiliger dan boodschappen doen!
Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Sederick veiliger dan boodschappen doen. De salsadanser bekend om zijn dansen op houten klompen is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de corona crisis zijn alle dansschool eigenaren en dansprofessionals eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dans ondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan,” aldus Sederick.

Dans bevordert de gezondheid!
Juist in een tijd waarin de volksgezondheid onder druk staat, is het belangrijk dat we weer lekker gaan dansen en bewegen. Volgens beweeg professor Scherder zou dit de oplossing zijn tegen de pandemie van het stilzitten, die de wereld al sinds 2012 in haar greep houdt. Matig intensief bewegen is goed voor lichaam en geest, zorgt voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement. Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit is goed voor het brein en het heeft een bewezen positief effect op aandoeningen als parkinson en dementie.

Sederick vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs sex in corona tijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)