NL-Alert ontvangen? Wees alert

0

De overheid zet NL-Alert steeds vaker in bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld bij een grote brand. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen.

8 op de 10 mensen waardeert het wanneer een NL-Alert wordt ingezet bij een incident in hun omgeving, blijkt uit onderzoek1. Bijna driekwart (73%) vindt het daarnaast terecht als zij een NL-Alert ontvangen. Ook komen veel Noord-Hollanders in actie als zij een NL-Alert ontvangen. Bij een grote brand sluiten zij ramen en deuren en zetten zij de mechanische ventilatie uit. Ook informeren zij hun directe omgeving zoals buren, vrienden of familie. Bijvoorbeeld via de groepsapp van de buurt.

Rookoverlast*
Bouwvakker Alex was nog maar een uurtje aan het werk toen hij een brandlucht rook. Alex: “Een paar minuten later ontving ik een NL-Alert over een grote brand in de buurt. Mijn collega’s en ik volgden meteen het advies op en gingen de bouwkeet in. We sloten de ramen en deuren en zetten de ventilatie uit. Ook belde ik mijn vrouw om hetzelfde te doen. Om de tijd door te brengen, legden we maar een kaartje. Na twee uur ontvingen we bericht dat de situatie onder controle was en konden we weer aan de slag.”

Zo ontvang je NL-Alert
Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Als er een NL-Alert op je mobiel binnenkomt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dat klinkt anders dan een normaal bericht. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer.

Wees alert bij een NL-Alert
NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties, bijvoorbeeld bij een grote brand, gifwolk of noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Lees het meteen, kom in actie en help anderen.

Over de campagne
De campagne ‘Wees alert bij een NL-Alert is tot en met 21 maart te zien op TV en online media. Voor meer informatie over NL-Alert kijk je op nl-alert.nl.

* Disclaimer: Dit verhaal is fictief. Het is een voorbeeld van een situatie waarin NL-Alert kan worden ingezet.

1 IFV Rapport Burgerbeleving NL-Alert (2019).

EU-subsidie
Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

 

 

 

- Advertentie -
Vorig artikelDe Publieke Tribune:
Wanneer straf je, wanneer zorg je?
Volgend artikelAanhouding twee verdachten van inbraak
redactie
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.