Tijdelijke opvang evacués Afghanistan in Haarlem

0

Vanaf 8 september biedt Haarlem ruimte aan een tijdelijke opvang van evacués uit Afghanistan met een Nederlands paspoort. Hiermee geeft Haarlem gehoor aan het verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om ruimte beschikbaar te stellen voor een passagierschip voor de opvang. Op het schip in Haarlem Noord ter hoogte van de Floresstraat in het Spaarne, gaan naar verwachting ongeveer 50 personen verblijven. Dit aantal kan de komende weken nog toenemen. Er is maximaal plek voor 150 bewoners op het schip.

Burgemeester Wienen: “Iedereen heeft de tragische beelden van wanhopige mensen in Afghanistan gezien. Haarlem wil samen met het ministerie de Nederlandse slachtoffers van dit humanitaire drama in Afghanistan een zo goed mogelijke tijdelijke opvang bieden in afwachting van het beschikbaar komen van passende huisvesting verspreid in ons land.

Haarlem heeft eerder gebruik gemaakt van een passagierschip voor de opvang van dakloze mensen tijdens de coronapandemie. Naar dat voorbeeld heeft het ministerie Haarlem verzocht plek te bieden in de Haarlemse wateren voor een schip dat ruimte biedt aan maximaal 150 personen. Het college heeft besloten de mogelijkheid te bieden van een ligplaats in het Spaarne ter hoogte van de Floresstraat. Andere gemeenten bieden opvang aan Afghaanse evacués die asiel aanvragen in Nederland.

Haarlem biedt ruimte en werkt nauw samen met het ministerie aan het bieden van een zo goed mogelijk tijdelijk verblijf. Bijvoorbeeld op het gebied van inkomensvoorziening, onderwijs, zorgvoorzieningen, dagbesteding en werk. Het ministerie draagt de kosten. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken): “Ik ben blij dat de gemeente Haarlem gehoor geeft aan onze oproep om te helpen bij het tijdelijk huisvesten van geëvacueerde Afghaanse Nederlanders. We doen er alles aan om deze groep te helpen om hun bestaan in Nederland zo snel mogelijk weer op te bouwen. De inzet van gemeenten om creatieve, soms onorthodoxe oplossingen te vinden, zoals Haarlem nu doet, is echt onmisbaar hierbij.

Duurzame huisvesting
Betaalbare huisvesting is schaars in heel Nederland. De uitstroom van de evacués uit Afghanistan met een Nederlands paspoort zal niet eenvoudig zijn. Het ministerie is al in overleg met landelijke organisaties om te zoeken naar mogelijke oplossingen. De inzet is dat binnen een periode van zes maanden voor deze groep een passende oplossing wordt
gevonden.

Voor meer informatie kijk op:

- Advertentie -
Vorig artikelHaarlem kiest met uitbreiding contract SRO voor goede dienstverlening
Volgend artikelBezoek Paviljoen Welgelegen tijdens Open Monumentendagen
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.