Provinciale Staten van Noord-Holland stelden een plan vast over onderhoud, vervanging en uitbreiding van infrastructuur, zoals autowegen, fietspaden en vaarwegen en ze stemden in met het ambitieniveau voor maatregelen tegen geluid.
Ook stemden Provinciale Staten (PS) in met een plan over het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij de Omgevingsvisie. Verder stelden zij de Eerste begrotingswijziging voor 2025 vast.
Onderhoud, vervanging en uitbreiding van autowegen, fietspaden en vaarwegen
PS stemden in met het integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur: een plan over het onderhoud, vervanging en uitbreiding van autowegen, fietspaden en vaarwegen en de financiering daarvan. PS stellen dit jaarlijks vast. Aan infrastructuur geeft de provincie het meeste geld uit.
Statenleden stelden vragen over de kosten van het energieneutraal maken van provinciale steunpunten (locaties voor bijvoorbeeld gladheidsbestrijding), over maatregelen bij het dichtgaan van de A10 bij Amsterdam, over het vervangen van ruim 400 iepen langs de N242 en over het onderhoud aan de Cruquiusbrug bij Heemstede. Ze spraken over de werkzaamheden aan de parallelweg Markerwaardweg (N240) bij Opperdoes en Medemblik, wegafsluitingen vanwege werkzaamheden bij N247, het verhogen van de zeeweg bij Bergen vanwege wateroverlast en over investeringen in de bereikbaarheid bij Agriport A7.
Statenleden gingen verder in op verkeersveiligheid, op fietspaden aanleggen voor het ontlasten van wegen en op meer aandacht voor OV-knooppunten om het openbaar vervoer en woningbouw te stimuleren. Ook spraken ze over kansen zoals tunnels aanleggen bij spoorwegwerkzaamheden. Gedeputeerde Jeroen Olthof ging zeer uitgebreid in op de vragen en opmerkingen van PS.
Maatregelen tegen geluid
PS stelden het ambitieniveau vast voor het ‘Actieplan Geluid’ voor 2025-2029: streven naar 50 dB binnen en buiten de bebouwde kom. Dit plan over maatregelen tegen geluidoverlast maakt de provincie iedere 5 jaar. Voordat de provincie dit uitwerkt bepalen zij het ambitieniveau. PS gingen met elkaar en met gedeputeerde Jeroen Olthof in gesprek over relatie tussen ambitieniveau en de kosten en over de gezondheidsrisico’s van geluid. Verder gingen zij in op maatregelen zoals minder autoverkeer, het verlagen van de maximum snelheid of juist isolatie en geluidsschermen. PS namen een motie aan van VVD, BBB en JA21 over het ambitieniveau waarmee zij Gedeputeerde Staten (GS) onder meer verzoeken eerlijke verwachtingen te wekken richting de inwoners gezien de eerder beperkte financiële middelen en lange doorlooptijd van de het nemen van maatregelen.
Meedenken over de inrichting van de provincie
PS stelden een plan vast voor het betrekken van inwoners, belangenbehartigers en overheden bij de ruimtelijke keuzes die moeten worden gemaakt. De provincie Noord-Holland staat namelijk voor grote opgaven. Als de provincie alles wat er nodig is op het gebied van wonen, energie, natuur, werk en recreatie op een rij zet, komt de provincie minimaal 27% fysieke ruimte tekort. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. In 2025 en 2026 betrekt de provincie bewoners, belangenbehartigers en overheden bij die keuzes die worden opgenomen in de Omgevingsvisie.
Statenleden spraken onder meer over het belang van het ophalen van ideeën en meningen van inwoners, dat iedereen mee moet kunnen doen en over het meenemen van de input in de uiteindelijke plannen. Ze gingen ook in op het belang van leefbare steden en dorpen, goed betaalbare woningen, gezondheid en de natuur.
Gedeputeerde Esther Rommel ging in op de vragen en voorstellen van PS. De aanpak in het participatie- en communicatieplan past goed bij de complexiteit en veelheid aan vraagstukken. Een burgerberaad is overwogen, maar hier is uiteindelijk niet voor gekozen. Wel is gekozen voor veel fysieke bijeenkomsten, gesprekken met inwoners op diverse plekken en de inzet van een online platform. Op deze manier kunnen alle Noord-Hollanders meedoen. Rommel zegde toe natuur- en dierenorganisaties actiever te benaderen. PS namen een amendement aan over het aanbieden van ‘een hapje en een drankje’ in plaats van cadeaubonnen.
Aankoop gronden voor Natuurnetwerk en geld voor PAS-melders
PS stemden in met de eerste begrotingswijziging voor 2025. Daarmee en passen ze de geraamde inkomsten en uitgaven aan, aan de meest recente verwachtingen en beleidskeuzes. Statenleden spraken met elkaar en met GS over onder meer woningbouw en klimaatmaatregelen. Verder over de kosten van landbouwschade door ganzen, stijgende kosten van de aankoop van gronden voor het Natuurnetwerk Nederland en geld voor het legaliseren van PAS-melders. Gedeputeerde Jelle Beemsterboer lichtte toe dat GS extra budget heeft aangevraagd voor de PAS-melders. Gedeputeerde Rosan Kocken vertelde dat GS nog komen met een voorstel voor het afronden van het Natuurnetwerk.
Andere moties
PS namen een motie aan over maatregelen voor ganzenbeheer vanwege landbouw- en natuurschade (VVD, BBB, PvdA, CDA, JA21, FvD, PVV). PS stemden nipt in met een motie over compensatie van de aantasting van kernkwaliteiten bij woningbouwprojecten in beschermd landschap (D66, SP, PvdD, CU, GL) uit de vorige PS-vergadering waar evenveel Statenleden voor als tegen deze motie waren. Daarom stremden PS daar opnieuw over (zie de agenda van de PS-vergadering van 3 februari).
Vragenuur
Statenleden stelden diverse vragen over het zonnepark bij de A9. Door reflecterende zonnepanelen kan het vliegverkeer de start- en landingsbaan van Schiphol een paar uur per dag niet gebruiken. Gedeputeerde Kocken lichtte toe dat de provincie geen eigenaar is van de grond. Ze vertelde dat de gemeente Haarlemmermeer over de vergunning gaat en het bevoegd gezag is.
Beëdiging
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk nam de eed af bij Natasja Cornelissen (PVV), die geïnstalleerd werd als duo-commissielid. Joke Hoogendoorn-van der Maarl (CU) is gestopt als duo-commissielid.
Hamerstukken
PS stemden in met deze voorstellen waarover de partijen in de Statencommissies al voldoende overeenstemming bereikten:
- Subsidievaststelling na verleende voorschotten op de fractiebijdragen over de periode 15 maart 2023 t/m 14 maart 2024.
- 1e begrotingswijziging 2025 Randstedelijke Rekenkamer en onderzoeksprogramma 2025.
- Zienswijze PS op de 1e begrotingswijziging 2025 van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
- Zienswijze PS op de kaderbrief 2026 van Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.
Agenda, stukken en vergadering terugkijken
De ingediende moties, voorstellen en stukken staan bij de agenda van de PS-vergadering van 10 maart 2025. De vergadering terugkijken kan via noord-holland.stateninformatie.nl. De volgende Provinciale Statenvergadering is op 7 april 2025.
