Acht op de tien Noord-Hollanders heeft wekelijks contact met buren

0

Het gaat goed met het burencontact in Noord-Holland. Maar liefst acht op de tien Noord-Hollanders heeft wekelijks contact met hun buurtgenoten. De communicatie loopt in de meeste gevallen via persoonlijk contact, Whatsapp en netwerksites als Facebook en Buurtlink.nl.

Familie en kinderen, het nieuws en de onderhoudsstaat van huis en tuin behoren tot de favoriete gespreksonderwerpen tussen buren. Inwoners uit Friesland en Overijssel maken het vaakst een praatje met hun buren. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Buurtlink en onderzoeksbureau Panelwizard onder 1.000 mensen.

Mannen kletsen over werk, sociale media vooral populair onder dertigers
Vrouwen praten veel met de buren over familie en kinderen. Voor mannen is hun werk en het nieuws vaker onderwerp van gesprek. Whatsapp, Facebook en Buurtlink.nl worden de laatste jaren steeds vaker gebruikt om contact te onderhouden met buurtgenoten. Deze communicatiemiddelen zijn vooral populair onder dertigers. Zestigplussers hebben vaker persoonlijk contact met hun buurman of buurman. Slechts tien procent van de ondervraagden gebruikt wel eens de telefoon of e-mail om in contact te komen met hun buren.

Goed burencontact zorgt voor een goede sfeer in de wijk
Ruim driekwart van de Noord-Hollanders vindt het belangrijk een goede band te hebben met de buren en geeft bovendien aan dat dit bijdraagt aan een goede sfeer in de wijk. Om goed contact te houden, worden diverse activiteiten ondernomen met de buren. Eten en drinken zijn daarbij veruit het populairst. De helft van de Noord-Hollanders drinkt regelmatig een kopje koffie met de buurman of buurvrouw. Daarnaast staan ook barbecueën en samen eten in de top drie van favoriete buurtactiviteiten.

Over Stichting Buurtlink
Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in hun buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid in Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is het grootste burenplatform van Nederland en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink is te vinden op www.buurtlink.nl.