Solotentoonstelling Ronald van der Meijs in de Vishal

0

ON THE EDGE OF MYSTERY, WHERE DISCOVERIES TAKE PLACE

Van 17 december 2016 tot en met 22 januari 2017 is in de Vishal ‘On The Edge Of Mystery, Where Discoveries Take Place’ te zien, een solotentoonstelling van winnaar van de Vishal Kunstprijs 2015 Ronald van der Meijs. In deze tentoonstelling probeert Van der Meijs, met gebruik van geluidsinstallaties, de betekenis van verschillende religies voor het voetlicht te brengen. De officiële opening vindt plaats op zondag 18 december 2016 om 16.00 uur.

De Vishal en de Grote of St. Bavo Kerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens deze tentoonstelling ontstaat een samenspel tussen een nieuwe ruimte vullende installatie van grote orgelpijpen die worden gemanipuleerd door brandende kerkkaarsen en een installatie met Tibetaanse klankschalen. De diversiteit aan oude en nieuwe religies die verscholen ligt in de twee kunstwerken worden door hun geluid samengebracht en geven een zeer traag veranderend meditatief klankspel. De natuurkundige processen die hier plaatsvinden zorgen voor een symbiose van oude en nieuwe betekenissen en zetten aan tot het bevragen van oude religieuze tradities. Juist níet in de kerk maar in de naast gelegen kunstruimte de Vishal.

Ronald van der Meijs
Van der Meijs exposeert wereldwijd en maakt locatiegebonden installaties die laten zien hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving. Hij zoekt in zijn werk naar een symbiose tussen onbeheersbare en trage natuurprocessen en onze technocratische samenleving. Het is een dialoog tussen natuur en technologie ofwel natuur versus cultuur. De installaties en geluidswerken bewegen zich tussen verlangen en acceptatie en kunnen worden gezien als een metaforische benadering van geluid, ruimte en tijd.

Vishal Kunstprijs
De Vishal Kunstprijs wordt elke twee jaar door een onafhankelijke jury uitgereikt aan een lid van kunstenaarsvereniging De Vishal. De prijs, en een solotentoonstelling, worden financieel mogelijk gemaakt door Rabobank Haarlem en Omstreken.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)