Presentatie “Tobia” in de Bibliotheek

0

Culturele middag in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Op zondag 26 maart, van 14:00 – 16:00 uur, vindt de presentatie plaats van de recent heruitgegeven cultroman Tobia of de Ontdekking van het Masturbariaat van Lennaert Nijgh. Janwillem Schrofer, in wiens huis ‘De Bereklauw’ Tobia zich voor een groot gedeelte afspeelde, kent als geen ander de historie van deze roman. Hij vertelt ons alle ins en outs.

Met optredens van Josee Koning, derde echtgenote van Lennaert en singer-songwriter Fokke Hoekstra. Bert Schavemaker, Lilian Blom, Janwillem Schrofer, Josee Koning, Renee de Borst, Richard Stekelenburg, Willem Polak, Kees de Bakker en Bies van Ede lezen hun favoriete fragmenten uit Tobia voor. Josee Koning en Bies van Ede zingen begeleid door Eric Coolen en Henk Tijbosch het ter ere van Lennaert geschreven lied ‘De Solipsist’ dat voor het eerst ten gehore werd gebracht bij de onthulling van het Nijgh-monument op de Oude Groenmarkt.

De culturele middag vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32). De toegangsprijs bedraagt € 7,50; niet-leden betalen € 10,-. Reserveer je kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

De middag wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Conserve. H. de Vries Boeken is aanwezig om boeken te verkopen.

De cultroman Tobia van Lennaert Nijgh past helemaal in ‘Verboden vruchten’, het thema van de Boekenweek. De flaptekst van Tobia vertelt het volgende verhaal: ‘Inderdaad had Tobia zich geheel man van de wereld gevoeld toen zijn vriend Boudewijn hem uitnodigde voor een feestje op zolder in Heemstede, waar wie weet wel modernisten kwamen en waar, zo werd gefluisterd, “de Leidsepleinjeugd” ook aanwezig zou zijn.’

Halverwege de jaren zestig studeerde Lennaert Nijgh in Amsterdam. In 1971 verscheen zijn romandebuut Tobia of de Ontdekking van het Masturbariaat. Het grootste deel van de oplage kwam bij de Slegte terecht en ging in vlammen op toen het voormalige hotel Polen tot de grond toe afbrandde. De weinige exemplaren van het boek die bewaard bleven gingen van hand tot hand.

Info
Zondag 26 mrt | 14:00 – 16:00 uur | € 7,50 / € 10,- (niet-leden)
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem
Meer informatie via www.bibliotheekzuidkennemerland.nlstock bibliotheek

Advertentie