Haarlem zet duocontainers in voor papier en plastic

0

Wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema leegde donderdag 22 juni de eerste duocontainer in Meerwijk. Zij deed dit samen met de familie Spanjaart.

Onlangs hebben 4.500 huishoudens in Haarlem een duobak gekregen. Daarmee kunnen ze makkelijker papier en plastic scheiden thuis. Het gaat om bewoners in het Garenkokerskwartier, Vondelkwartier, de Hasselaersbuurt en Meerwijk. Deze week staan de bakken voor het eerst aan de straat om te worden geleegd.

Wat is een duocontainer?
Een duocontainer bestaat uit twee vakken. Een vak voor papier en karton en een vak voor plastic, blik en drankenkartons. Het papier wordt apart van het plastic ingezameld (ook in de inzamelwagen blijft het apart) zodat beide grondstoffen hergebruikt kunnen worden.

De duobak is een van de manieren waarop Haarlem het makkelijker wil maken om afval te scheiden. De gemeente gaat zoveel mogelijk omgekeerd inzamelen. Op dit moment kunnen de meeste Haarlemmers hun restafval kwijt bij een ondergrondse container in de straat. Voor het scheiden van afval moeten mensen vaak meer moeite doen. Dat wordt straks precies andersom. Haarlemmers kunnen waardevolle grondstoffen dan thuis of dichtbij huis kwijt.

Eerste ervaringen
Piet en Riet Spanjaart wonen in de Gandhistraat en zijn de tachtig gepasseerd. Riet vindt de duocontainer ideaal: “We hebben veel kranten en ook veel plastic en dat kunnen we nu direct in de duocontainer kwijt. Voorheen brachten we alles naar de diverse bakken.” Piet: “We moeten er nog aan wennen dat de melkpakken bij het plastic moeten. Dat wisten we tot nu toe nog niet. De duocontainer heeft een mooi plekje gevonden in de tuin naast de gft-container.” Ook andere buurtbewoners zijn tevreden met de duocontainer. Met name de hoeveelheid plastic die je hebt, is voor velen een eyeopener. Dan blijft er vervolgens maar weinig restafval over.

Haarlem voert de duocontainers de komende jaren per wijk in. De duocontainer is een van de maatregelen uit het afvalscheidingsplan dat Haarlem heeft gemaakt. De hoeveelheid restafval in Haarlem is nu 265 kg per inwoner per jaar. Haarlem wil dat terugbrengen naar 130 kg per inwoner per jaar in 2022.

Meer weten? Kijk op www.wijscheidenafval.nl.

Advertentie