Kerstcircus Haarlem presenteert nieuwe show “The Next Generation”

0

Kerstcircus Haarlem presenteert de nieuwste show “The Next Generation”, van 21 december tot en met 6 januari.

Het Kerstcircus Haarlem komt voor de 27e keer naar Haarlem en presenteert de voorstelling “The Next Generation” met jonge artiesten, onder leiding van de alom bekende spreekstalmeester Robert Ronday.

Een show die in het teken staat van 250 jaar circusgeschiedenis, met een ode aan Philip Astley die 250 jaar geleden met een circus met vooral paarden begon. Strassburgertelg Karl Trunk uit Duitsland zal een vrijheidsdressuur laten zien. Uit Columbia het Trio Camadi, onverschrokken hogedraad artiesten. Brayan Gambi presenteert handstandacrobatiek.

Publiekslieveling Clown Pascal is even terug in Nederland met zijn bijzondere kijk op clownerie. The Flying Oliver’s brengen een superspannende flying trapeze act waarbij ze met prachtige zweeftechnieken en drievoudige salto’s het publiek zullen imponeren. Vooral de Salto Mortale (letterlijk vertaald dodelijke sprong) zal adembenemend zijn.

Elene Gambi brengt 2 acts, op spitzen jongleert zij en zij weet zich razendsnel te verkleden. Devid Robert balanceert op steeds hogere rolarola’s. Justin Ronday, geboren in Haarlem in het circus, is een fantastische illusionist die inmiddels al naam heeft gemaakt op zijn vakgebied.

In het gedeelte na de pauze richten de artiesten zich voornamelijk op de toekomst, met een spectaculaire lasershow met led kostuums, een prachtige droneshow van Allesandro, nooit eerder vertoond in het circus. De Cyrwheel act van Martin Tonev wordt uitgevoerd met computergestuurde led verlichting, deze Cyr is speciaal voor dit kerstcircus gemaakt.

Circus, hoe een bedrijfstak 250 jaar van veranderingen kan overleven

Circus als kunst- en cultuurvorm, een stevig fundament voor de toekomst

Het is al een aantal jaren geleden dat de bedrijfstak circus onder behoorlijke druk stond. Onder andere had dit te maken met de kracht van de organisaties. Het werd een mooie opdracht om het imago van circus op te poetsen. En dat is inmiddels aardig gelukt!

Terwijl het publiek er nog steeds grotendeels van overtuigd is dat die druk op de bedrijfstak niet veranderd is, gebeurt er achter de schermen juist enorm veel. Een van de voorbeelden is de zakelijke aanpak van de Duursma Groep met het Kerstcircus Haarlem. Hiermee wordt weer een stevig fundament gelegd voor een goede toekomst van middelgrote circussen van hoge kwaliteit.

Circus is weer hot
In een razend tempo wordt in een moderne show een veelheid aan disciplines getoond. Van clownerie tot acrobatiek, van jonglage tot illusies, en natuurlijk ontbreken de dieren niet, dat moet zo lang mogelijk blijven, op voorwaarde dat het dierenwelzijn hoog in aanzien staat.

Juist de diversiteit van een circusvoorstelling maakt het al 250 jaar aantrekkelijk. Deze bedrijfstak kan alleen maar overleven als men zich constant aanpast aan de tijd. En het fenomeen circus is een goede surviver vanwege 250 jaar flexibiliteit. Anno 2018 zijn we weer over de drempel gegaan van een nieuw circustijdperk, met een nieuwe visie en een veranderende aanpak van de show, aangepast aan de moderne eisen van een kritisch publiek.

Circus heeft potentie
Het fenomeen circus heeft potentie. In Nederland is dit ook te merken aan de groeiende belangstelling voor circusopleidingen en jeugdcircussen. Er komt ruimte voor artiesten met een gedegen ondergrond en vakkennis. De kwaliteit wordt circusbreed aangepakt. En dat valt op. Niet voor niets heeft de Raad van Cultuur in 2018 besloten dat Circus een erkende kunstvorm is. En daar zijn we blij mee. Net als dat we blij zijn met de erkenning als Cultureel Immaterieel Erfgoed in 2014. Circus heeft toekomst. En de Duursma Groep Evenementen werkt hard mee aan het stevige fundament voor circus in die toekomst. We geven hier alvast een voorproefje van bij het Kerstcircus Haarlem in 2018.

Circus is al lang niet meer alleen bestemd voor kinderen, circus is er voor iedereen. Ook voor de zakelijke netwerker die een prima gelegenheid zoekt om zijn relaties eens heerlijk te verwennen. Maak ook eens kennis met de nieuwe wereld die circus heet.