Gezamenlijk werk Rosiński en Teng te koop op veiling

0
De meesters aan het werk (links Rosinski - rechts Teng) - Photo Naaiatelier Haarlem.
De meesters aan het werk (links Rosinski - rechts Teng) - Photo Naaiatelier Haarlem.

Twee grootmeesters uit de stripwereld, Grzegorz Rosiński en Paul Teng, hebben tijdens Stripdagen Haarlem in juni 2022 gezamenlijk twee kunstwerken vervaardigd. De werken zijn sinds vrijdag 22-07-2022 op de veilingsite Catawiki te koop. Rosińsi en Teng zijn twee van de vier tekenaars van de fantasyreeks ‘De Klaagzang van de verloren Gewesten’ en exposeerden in Haarlem originelen uit die reeks. De opbrengst van de twee unieke, gesigneerde tekeningen is bestemd voor een Poolse stichting die medische hulp voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne verzorgt.

Tekenaar Grzegorz Rosiński komt oorspronkelijk uit Polen, waar grote solidariteit heerst met het door oorlog geteisterde buurland. De benefietactie is dan ook een initiatief van de familie Rosiński. De Poolse stichting Folkowisko biedt humanitaire hulp aan Oekraïne. De stichting doneert normaliter Oekraïenstalige boeken aan Poolse scholen waar kinderen van Oekraïense vluchtelingen studeren. Maar sinds de oorlog verzorgt de stichting ook medische hulp in het grensgebied van Polen en Oekraïne. Mark Marijnen, voorzitter van Stripdagen Haarlem en eigenaar van stripboekenwinkel Jopo de Pojo in Haarlem, hoopt op een zo hoog mogelijke opbrengst van de twee losse werken. “Voor de echte fans is dit natuurlijk een prachtige kans om iets unieks in handen te hebben; twee grootmeesters die samen naast elkaar aan tafel deze kunstwerken hebben gemaakt. Dat gaat nooit meer gebeuren. En dat allemaal voor het goede doel.

Quatre-mains op papier
De Nederlandse tekenaar die verantwoordelijk is voor de vierde ‘Klaagzang’-reeks Paul Teng noemde deze benefietactie in Naaiatelier Haarlem een unicum. “Eigenlijk een quatre-mains op papier,” zegt hij. De werken die vervaardigd zijn, zijn beide van de hoofdpersoon uit de vierdelige stripreeks ‘De Klaagzang van de verloren Gewesten’; de moedige koningsdochter Sioban.

Ter bezichtiging in stripwinkel Jopo de Pojo
De twee kunstwerken zijn tot het einde van de veiling 31 juli 2022, te bezichtigen in de stripzaak Jopo de Pojo in de Kleine Houtstraat in Haarlem. Via www.stripdagenhaarlem.nl zijn de werken online te bekijken en te koop.

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie