De vijfde editie van Festival 2 TURVEN HOOG op locatie in Haarlem op 2e paasdag in Toneelschuur en Philharmonie

0

Op maandag 6 april (2e paasdag) is het weer Festival 2 TURVEN HOOG op locatie Haarlem! Het is alweer de vijfde editie van het avontuurlijkste theaterfestival voor families met jonge kinderen van 1 t/m 6 jaar, dat jaarlijks plaats vindt in de Toneelschuur en de Philharmonie.

Festival 2 Turven Hoog staat voor zinnenprikkelende, bijzondere en ook veel nieuwe voorstellingen en installaties/workshops voor de kleinsten, de allerkleinsten, de aller allerkleinsten, voor volwassenen, enfin…voor iedereen.

Op maandag 6 april (2e paasdag) zijn in de Toneelschuur en Philharmonie de hele dag bijzondere dans- en theatervoorstellingen te zien.

Het festival opent om 9.00 uur met een Theater Paasontbijt in het café van de Toneelschuur. Vervolgens kun je genieten van wervelende dans met livemuziek in Wonderzoekers van Anne-Beth Schuurmans, je verbazen over de brutale grapjas Ipad in Aaipet, meeleven met de moeder van bange Pop in Tik Tak Slaap en meezoeken naar schatten in Eiland. Of speel mee in de betoverende droomwereld van Glimp door Oorkaan.

In de Kunstspeeltuin met installaties en workshops in de foyer van de Philharmonie kun je eindeloos spelen in een meubelbende of in de magische onderwaterwereld en mooie dingen maken samen met je ouders. De Kunstspeeltuin is GRATIS toegankelijk.

Kaartverkoop
Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar in het theater waar desbetreffende voorstelling wordt gespeeld. Alle programma- en kaartverkoopinformatie is te vinden op
www.toneelschuur.nl en www.theater-haarlem.nl. Voor meer achtergrondinformatie over het festival zie www.2turvenhoog.nl.

Praktische informatie
Op de dag zelf zijn de kassa’s van Toneelschuur en de Philharmonie open vanaf 8.30 uur.
Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem, 023-5173910 (ma t/m zo 13.30 -21.45)
Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, Haarlem, 023-5121212 (ma t/m vr 10.00-14.00)

Festival 2 TURVEN HOOG op locatie wordt georganiseerd door Stichting 2+ Producties in samenwerking met Toneelschuur en Philharmonie en is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Haarlem, Bank Nederlandse Gemeenten en de Ruigrok Stichting.

PROGRAMMA TONEELSCHUUR

Theater Paasontbijt
Leeftijd: Voor iedereen vanaf 1 jaar
Locatie: Toneelschuur, café, Tijd: 9.00 uur, Duur: 45 min, Prijs: €4 per kind, ouders gratis.
Tetteretet, spring met je goeie been uit bed en kom naar ons vrolijke Theater Paasontbijt. Zoek eitjes, smeer je eigen boterham, zing mee en doe een dansje tussendoor. Een grote berg hagelslag op je boterham? Dat mag, maar strooi wel in de maat!

EILAND – Simone de Jong
Mime, LNP, Leeftijd: 1 t/m 5 jaar , Duur: 30 min, Locatie: Toneelschuur Grote Zaal
Tijd: 10.00 en 15.30 uur, Prijs: €9 (jeugd) – €11
Een meisje wil weg uit de drukke, lawaaierige wereld en komt op een stil eiland terecht. Daar ontdekt ze dat er kleine schatten tevoorschijn komen. Ze speelt met de schatten en hun geluiden en verzamelt zichzelf weer sterk.
Deze voorstelling gaat over de kleine, voelbare en hoorbare dingen, waar we vaak aan voorbij lopen.
Eiland is tot stand gekomen in de proeftuin van 2 Turven Hoog 2014
Concept/regie: Simone de Jong, Spel: Carola Bärtschiger, Kostuum/decor: Elian Smits Geluidsband: Peter Zegveld en Wim Selles

AAIPET- BonteHond
Beeldend theater, Leeftijd: 2 t/m 6 jaar, Duur: 40 min, Locatie: Toneelschuur Kleine Zaal, Tijd:
10.00, 12.00 en 16.00 uur (première), Prijs: €10 (jeugd) – €12
Een driedimensionale show met aaibare apparaten.
In Aaipet beginnen twee goochelaars vrolijk met hun act. Ze vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Precies zoals het hoort. Maar de truc komt in opstand. De iPad ontpopt zich tot een brutale grapjas die de show danig in de war stuurt. Hoe blijf je slim als je zelf niet meer hoeft na te denken? Maakt de iPad de wereld kleiner of juist groter?
Aaipet is een hilarische peutervoorstelling, zonder praatjes, met veel muziek, magie en beweging.
Regie: René Geerlings iPad Regie: Bram de Goeij , Spel: Dionisio Matias & Michiel Blankwaardt, Muziek: Wim Conradi Coproductie met Festival 2 Turven Hoog

TIK TAK SLAAP- Sanne Zweije voor Feikes Huis
Poppentheater, LNP, Leeftijd: 1,5 t/m 4 jaar, Duur: 30 min, Locatie: Toneelschuur Kleine Zaal,
Tijd: 11.00 en 15.00 uur, Prijs: €9 (jeugd) – €11
In Tik Tak Slaap toveren een actrice en een componiste een ladekast om tot een huis vol verrassende kamers en verdiepingen. Via een kleine pop, mooie beelden en grappige geluiden vertellen zij het verhaal van Pop die bang is in het donker en Moeder die maar niet aan zichzelf toekomt. Een lieve, grappige en vaakherkenbare voorstelling voor piepjong en poepie oud.
Concept en regie: Sanne Zweije , Spel: Lotte Vogel, Vormgeving: Andrea Dröes, Kostuums: Joost van Wijmen , Compositie & live muziek/geluid: Manna Horsting
Coproductie Feikes Huis en Festival 2 Turven Hoog

WONDERZOEKERS- Cie sQueezz/ Anne-beth Schuurmans
Danstheater met live muziek. LNP, Leeftijd: 2 t/m 6 jaar, Duur: 40 min, Locatie: Toneelschuur
Grote Zaal, Tijd: 11.30 en 14.30 uur, Prijs: €10 (jeugd) – €12
Als een tak kan dansen en een lichtstraal een melodietje kan laten klinken, dan zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Wieg mee met de wind, laat je troosten door de weerspiegeling van de zon. Ga met de Wonderzoekers op zoek naar wonderlijke momenten.
**** Theaterkrant: ‘Een prachtig spel van balanceren, laten vallen en opvangen, waar de kinderen zichtbaar in meeleven (..) Cie. sQueezz weet de juiste snaar te raken bij kinderen.
Concept & dans: Anne-beth Schuurmans, Viool: Tessa Zoutendijk, Beeld: Elian Smits, Eindregie: Laurent Dupont, Met dank aan: Fonds Podiumkunsten en VSB fonds
Coproductie met 2 Turven Hoog

PROGRAMMA PHILHARMONIE

GLIMP- Oorkaan
Muziektheater, LNP, Leeftijd: 1 t/m 6 jaar, Duur: 40 min (+5 min uitloop), Locatie: Philharmonie
Van Warmerdam Zaal, Tijd: 11.00 en 14.30 uur, Prijs: €10 (jeugd) – €12
Wie kan de maan verstaan? Wat zegt trom? Hoe speel je een flits? Hoe zing je een boom? En hoeveel kleuren heeft een droom?
Glimp neemt kinderen en ouders mee naar een betoverende droomwereld, waarin klanken en beelden een spannend spel met elkaar en met het publiek spelen.
**** Theaterkrant: ‘Mooi aan deze voorstelling is hoe de kinderen worden betrokken in het spel van ontdekken (….) Sommige kinderen beginnen na verloop van tijd te dansen, andere te rollen, of te spelen. De speelvloer wordt daarmee echt een speelvloer. muziek en toneel staan weer helemaal in het teken van spel.
Zang/tekeningen: Lotte van Dijck, Contrabas/violone/composities: Tony Overwater Percussie: Rob Kloet, Regie: Bram de Goeij/ StoryBasedMedia

De Kunstspeeltuin in de Philharmonie
In de foyer van de Philharmonie kan iedereen gratis genieten van de Kunstspeeltuin, die dit jaar bestaat uit de volgende installaties en workshops. Toegang GRATIS! Van 9.00 – 16.00 uur.

ZOEM ZOEM MOERASANDIJVIE Chantal de Wolde i.s.m. 2 Turven Hoog en KIDD, Vanaf 1 jaar
Deze installatie/workshop prikkelt de nieuwsgierigheid en daagt uit tot een ontdekkingstocht die de kinderen alleen en samen met hun ouders/begeleiders aangaan. De kinderen kunnen zelf vliegen maken en ze toevoegen aan de installatie.

ONDER DE TAFEL – Diederike Smits en Francy van den Heuvel i.s.m. 2 Turven Hoog
Vanaf 1 jaar. Een kunstzinnige meubelbende waarin alles altijd weer iets anders kan zijn. Net wat jij wil. Wat gebeurt daar allemaal onder de tafel?

MAGISCHE ONDERWATERWERELD – Floating Media, Vanaf 2 jaar
Bouw samen met multimedia kunstenaar Rachel de Boer een spectaculaire lichtgevende onderwaterwereld vol magische figuren en dieren. Zo ontdek je de bijzondere lichteffecten van een blacklight omgeving.