Haarlem maakt balans op na zomerstorm

0

Bijna twee weken geleden werd Nederland getroffen door de zwaarste zomerstorm sinds 1901. In het noordwesten waren de rukwinden het heftigst met metingen van over de 120 km/h. Ook in Haarlem is de schade aanzienlijk.

415 bomen zijn omgewaaid en daarnaast zijn er ca 1000 bomen waar schade aan is in de vorm van afgebroken takken. 330 bomen staan scheef. Onderzocht wordt of deze nog veilig genoeg zijn voor de omgeving.

Meteen na de storm is begonnen met het opruimen van de omvergewaaide bomen en afgebroken takken. Met name Spaarnelanden heeft veel werk verzet om de Haarlemse straten weer begaanbaar te maken en het hout af te voeren. Dagelijks zijn er nog zo’n 17 medewerkers van Spaarnelanden en 5 bomenploegen (onderaannemers) bezig met opruimwerkzaamheden. Er zijn vier (tijdelijke) stortplekken in de stad waar takken en boomstammen worden gestort: Korte Spanjaardslaan, Boerhaavelaan, Hoek Zuid-Schalkwijkerweg, Kennemer Sporthal. Kleine takken worden z.s.m. afgevoerd en grote takken en boomstammen gaan uiteindelijk naar het depot bij Spaarnelanden waar wordt bekeken of ze geschikt zijn voor verdere duurzame verwerking.

Spaarnelanden laat weten dat ze dagelijks nog met 5 vrachtwagens in de weer zijn om alles af te voeren. “Alles wordt afgevoerd per stadsdeel. We zijn nu druk bezig in Haarlem-Noord met afvoeren. Het kan dus zijn dat inwoners van andere wijken de stapels takken nog een tijdje zien liggen in hun wijk, maar dit komen we echt ophalen en afvoeren. Het streven is nog steeds dat alles eind augustus is opgeruimd.”

Schade aan de openbare ruimte
Ook andere schade aan de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld bestrating, lichtmasten, sportvelden, beschoeiingen en verkeersborden wordt op dit moment in beeld gebracht. Naar verwachting kosten de opruimwerkzaamheden en het schadeherstel enkele tonnen. Voor de gesneuvelde bomen vindt zo veel mogelijk herplant plaats.

Nederlands Hout
De stichting Nederlands Hout gebruikt hout van Nederlandse bomen om planken en producten te maken. Spaarnelanden en de gemeente bekijken samen met Nederlands Hout welke boomstammen en (grote) takken geschikt zijn voor duurzame verwerking. Bijvoorbeeld voor straatmeubilair. Meer informatie is te vinden op www.nederlands-hout.nl.

Sprokkelen en losse takken
Er komen nog steeds meldingen binnen van hout dat wordt meegenomen voor eigen gebruik. Dit is niet toegestaan, onder andere omdat hiermee het risico van het verspreiden van de iepziekte onder gezonde bomen aanzienlijk toeneemt. Als Spaarnelanden nog niet is langs geweest om takken op te ruimen, kunt u deze op de verzamelplek bij de andere takken leggen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Spaarnelanden via 023-7517200 of www.spaarnelanden.nl.

- Advertentie -