Haarlemse editie 100-100-100 groot succes

1

Hoeveelheid restafval deelnemende huishoudens daalt spectaculair

De 100 dagen voor de deelnemende huishoudens van 100-100-100 zitten erop. Tijdens de uitdaging probeerden de deelnemende huishoudens om zo afvalvrij mogelijk te leven. Afvalvrij leven bleek iets te ambitieus, maar de hoeveelheid restafval die de deelnemers produceerden is wel drastisch verminderd.

Het experiment ging op 15 februari van start en eindigde op 24 mei. De deelnemende huishoudens kregen op verschillende manieren hulp van Spaarnelanden en van elkaar. De website Haarlem.100-100-100.nl speelde hierbij een grote rol. Een gemiddeld huishouden in Haarlem produceert wekelijks rond de 10 kilo aan restafval. De deelnemers van 100-100-100 produceren gemiddeld 2,6 kilo restafval per week. Dat is een afname van maar liefst 74%. Het experiment is daarmee een groot succes te noemen.

Bewustwording
Het doel van 100-100-100 was om bewustwording te creëren en te laten zien dat er al veel mogelijk is met de huidige inzamelmiddelen. Daarnaast waren we erg benieuwd waar de deelnemers tegenaan liepen met het scheiden van hun afval”, aldus Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. Sommige huishoudens hadden beduidend meer restafval dan andere deelnemers. Dit kwam onder andere door gft, luiers en drankenkartons. Een van de deelnemers was wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema: “Groente pluk ik regelmatig zelf. En als ik naar de supermarkt ga, had ik altijd al een tas bij mij. Ik ben tijdens 100-100-100 wel nog beter gaan kijken naar wat er allemaal verpakt zit in nutteloze verpakkingen.

Afval wegen
Het wekelijks wegen van het restafval bracht de nodige uitdaging met zich mee. Robert Oosting: “Aan de berichten op het webplatform zagen we ook dat dit voor een gezonde competitie tussen de deelnemers zorgde waardoor zij sneller op zoek gingen naar afvalvrije alternatieven. Toch zijn er stoffen die nog niet gescheiden kunnen worden, zoals bijvoorbeeld luiers en chipszakken die bestaan uit aluminium en plastic. Dat moeten we in de toekomst zien op te lossen.

Afvalscheidingspercentage
Voor een verhoging van het afvalscheidingspercentage moet Haarlem aanzienlijk meer stappen nemen. Daarom heeft de gemeente een Strategisch Plan Afvalscheiding gemaakt. Dit plan bevat uitgangspunten voor het Haarlemse grondstoffenbeleid voor de periode 2016 tot en met 2022. In het plan staan onder meer mogelijkheden om in Haarlem ook PBD (Plastic, Blik en Drankenkartons) en gft in onder andere de hoogbouw en het centrum gescheiden in te zamelen.

1 REACTIE

 1. Hallo,
  Sie sind katalogisiert, verboten bank und sie haben nicht die gunst der
  banken oder sie besser haben ein projekt und brauchen finanzierung, eine
  schlechte kredit-oder brauchen geld, um rechnungen zu bezahlen,
  fonds zu investieren, auf die unternehmen. Also, wenn sie benötigen
  bereit, zögern sie nicht, kontaktieren sie Frau Moreno, um mehr über seine
  bedingungen. Für weitere informationen, bitte kontaktieren
  mail: morenofinance33@gmail.com
  Danke euch…

Comments are closed.